Neringos vanduo nekenkia sveikatai

Neringiškiai skundžiasi, kad pradėjus tiekti vandenį naujais įrenginiais, jiems pradėjo slinkti plaukai. Anot jų, viena pagrindinių pablogėjusios sveikatos priežasčių - dideli kiekiai chemikalų, kuriais valomas vanduo.

Vanduo nuolat tikrinamas

„Neringos vanduo" direktorius Ričardas Gubinas tokias kalbas vadina nelogiškomis. „Prieš pradedant tiekti vandenį buvo atlikta pusšimtis įvairių tyrimų. Priimant vandens gerinimo įrenginius dalyvavo Klaipėdos higienos centro, regiono aplinkos apsaugos departamento atstovai ir eilė kitų specialistų. Be to, geriamą vandenį nuolatos kontroliuoja įvairios valstybinės institucijos. Leidimą tiekti vandenį davė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba.", - teigė R.Gubinas.

Nepavyko pašalinti amonio

Leidimas tiekti vandenį Nidos, Preilos ir Pervalkos gyvenvietėms naujais valymo įrenginiais duotas iki 2009 metų pirmo ketvirčio pabaigos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba leido vandenį tiekti laikinai, nes nauja ruošimo įranga nepavyko pašalinti amonio.

Kaip pasakojo R.Gubinas,  amonis žmogui nėra kenksmingas, bet yra nustatytos normos, kurių reikia siekti. „Vanduo, kurį dabar vartojame nėra blogas. Spalio 22 dieną dešimtyje vietų buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, kad Nidoje vanduo neatitiko standartų tik vienoje vietoje", - teigė R.Gubinas.

Geri rezultatai

Klaipėdos geriamo vandens laboratorija vandens tyrimus atlieka kas du mėnesius. Tiek mikrobiologiniai, tiek toksiniai cheminiai rodikliai neviršija leistinų normų. „Amonis - indikatorinis rodiklis. Šie rodikliai daugiau psichologiniai. Spalvos, skonio rodikliai", - teigė R.Gubinas.

Paskutiniais duomenimis, naudojant filtravimo metodą, pavyko visiškai pašalinti amonį ir pasiekti reikiamus standartus. R.Gubinas tikisi, kad iki nustatytos datos reikiamus standartus pasiekti pavyks.

Keis vamzdynus

Daugiausia skundų dėl vandens kokybės sulaukiama iš Preilos ir Pervalkos gyventojų. „Čia amonio rodikliai viršija normas, bet visi kiti atitinka. Vandens kokybė čia šiek tiek prastesnė dėl nepakeistų vamzdynų ir didelių atstumų", - teigė R.Gubinas.

Šiuo metu yra rengiama paraiška dėl papildomo finansavimo vamzdynų atnaujinimui. Neringos savivaldybės taryba ketvirtadienį svarstys galimybę imti 2,4 mln. litų paskolą. Pinigai būtų skirti  Nemuno žemupio II etapo vandens gerinimo projektui finansuoti. Projekto metu būtų renovuota arba nutiesta 10 km vandentiekio tinklų ir 3 km nuotekų. Taip pat būtų pajungti nauji abonementai. Kaip teigė R.Gubinas, projekto dėka būtų pakeisti vamzdynai Preilos ir Pervalkos gyvenvietėse. Europos sąjungos finansuojamo projekto bendra suma siektų apie 12 mln. litų.

Regentai pilami kibirais?

Žmonės neturėtų jaudintis ir dėl naudojamų regentų. Vandens valymui naudojama druskos rūgštis, natrio šarmas, pakas. Vanduo dezinfekuojamas natrio hipochloridu. Geriausia vandens kokybė Juodkrantėje, dėl to vanduo čia tik dezinfekuojamas.

Vienai tonai vandens tenka apie stiklinę regentų. Jie vienas kitą neutralizuoja, dėl to žmogaus sveikatai nekenkia. Ši technologija nėra naujiena. Anot R.Gubino, tai įprastas, pasaulyje paplitęs metodas, kurį naudoja ir Molėtuose. Be regentų nepavyktų tinkamai išvalyti vandens.


Šiame straipsnyje: vanduoNeringasveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių