Neringoje turėtų likti tik 50–60 šernų

Aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas nurodė medžioklės plotų naudotojams intensyviau medžioti šernus Neringos savivaldybės teritorijoje. Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija ir Neringos savivaldybė įpareigotos pasirūpinti, kad būtų sumažinta šernų gausa Neringos savivaldybės teritorijoje.

Kuršių nerijos ir Neringos lankytojai keletą paskutinių metų nuolat galėjo stebėti ne tik šernus, bet ir vis didėjančius jų išknistus, sujauktus plotus. Neringos gyventojai pagrįstai skundžiasi dėl šernų daromos žalos.

„Šernų populiacija Neringoje reguliuojama rengiant jų medžiokles", - sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys. - Akivaizdu, kad reguliavimas nebuvo tinkamas. Šernų turi būti tiek, kad jie nedarytų žalos kraštovaizdžiui ir gyventojams".

Medžiojamųjų gyvūnų išteklių naudotojų pateiktais duomenimis, Neringoje per 2006-2007 m. medžioklės sezoną sumedžiota 16 šernų, o 2007 m. balandžio mėn. gyveno 115 šernų. Per 2007-2008 m. medžioklės sezoną sumedžioti 42 šernai, o šių metų balandžio mėn. buvo suskaičiuoti 133 (medžioklės plotų naudotojų duomenimis birželio mėn. šis skaičius buvo 150) šernai. Leidimai medžioti šernus Neringoje išduoti medžiotojų klubui "Girinis" ir Klaipėdos universitetui, kaip mokslo įstaigai, vykdančiai laukinės gyvūnijos, jos gyvenamosios aplinkos ir medžioklės mokslinius tyrimus.  

Medžiotojai iki šių metų spalio 1 dienos surengė 104 medžiokles ir sumedžiojo 68 šernus. Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai per 7 medžiokles sumedžiojo 13 šernų. Iš viso per šį medžioklės sezoną (nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 10 d.) Neringoje sumedžioti 107 šernai, 24 lapės ir 42 mangutai.

Šernų populiacijos gausa Neringos savivaldybės teritorijoje ir toliau bus intensyviai reguliuojama. Per 2008-2009 m. medžioklės sezoną planuojama medžioti taip, kad visoje Neringos teritorijoje liktų 50-60 šernų. Specialistų nuomone, tokio dydžio šernų populiacija leistų išvengti šių gyvūnų daromos žalos.


Šiame straipsnyje: Neringašernų medžioklė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių