Naujas Karinių jūrų pajėgų laivas jau Klaipėdoje

Penktadienį naujas Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) patrulinis laivas P14 su 25 Lietuvos KJP karių įgula, vadovaujama kapitono leitenanto Jono Vyšniausko prisišvartavo  Karo ir kruizinių laivų terminale, Klaipėdoje.

Naujajį laivą pasitiko KJP vadas Jūrų kapitonas Olegas Mariničius ir  KJP karo laivų flotilės vadas komandoras Artūras Andriušaitis taip pat išrikiuota patrulinio laivo P11 įgula.

Laivas P14, tai jau trečias tokio tipo laivas priklausantis Lietuvos Kariuomenės Karinėms jūrų pajėgoms.

2007 m. balandžio mėnesį buvo pasirašyta sutartis tarp Lietuvos ir Danijos dėl trijų daugiafunkcinių "Flyvefisken" ("Žuvis skraiduolė"), arba "Standart Flex 300" klasei priklausančių patrulinių laivų pardavimo Lietuvai. Bendra projekto vertė - apie 30 milijonų litų.

Pirmieji du patruliniai šios klasės laivai P11 ”Žemaitis” ir P12 “Dzūkas” buvo perduoti Lietuvai atitinkamai 2008 m. gegužės 30 d., bei  2009 m. sausio 23 d. ir dabar sėkmingai vykdo jiems pavestas patruliavimo jūroje, paieškos ir gelbėjimo bei kitas užduotis.

Laivas P14 prieš perdavimą buvo remontuojamas doke Korsioro uoste (Danija), kur buvo sumontuoti nauji pagrindiniai varikliai ir atlikta pilna modernizacija.Visus šiuos darbus prižiūrėjo Lietuvos KJP kariai.

Sausio pradžioje visa laivo P14 Lietuvos KJP karių įgula atvyko į laivą, jo perėmimui. Kariai perėmė iš Danijos atstovų laivo, jo įrangos ir technikos aptarnavimo patirtį, taip pat panaudojimo galimybes. Kasdieną laivo įgulos pasiruošimas valdyti laivo techniką ir įrangą buvo tikrinamas atliekant įvairius laivo mokymus, tiek prie krantinės, tiek jūroje.

Laivas P14, sausio 27 d. oficialios ceremonijos metu Korsioro uoste buvo perduotas Lietuvai, o sausio 29 d. prisišvartavo Karo ir Kruizinių laivų terminale, Klaipėdoje.

Laivui P14 bus pavestos patruliavimo jūroje, paieškos bei gelbėjimo ir kitos užduotys.

Laivo P14 inauguracijos ir vardo suteikimo ceremonija planuojama š.m. kovo 12 d., Karo ir Kruizinių laivų terminale, Klaipėdoje.

Laivo P14 istorija ir techniniai duomenys:

Laivas P14 pastatytas Danijos laivų statykloje Danyard A/S Olborge. Tarnybą Danijos karinėse jūrų pajėgose pradėjo 1994 metais. Laivas pagamintas iš stiklo plasto (glass feeber) sluoksniuotos medžiagos.

Vandentalpa

450 t.

Laivo ilgis

54,00 m

Laivo plotis

9,00 m

Grimzlė

2,60 m

Įgula

20 - 30 žmonių, priklausomai nuo vykdomos užduoties

Pagrindiniai varikliai

2 vnt. MTU dyzeliniai varikliai 5.440 AJ

Ginkluotė

76 mm pabūklas

Greitis

18 mazgų


Šiame straipsnyje: KJP

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių