Namuose deginamos atliekos Klaipėdoje teršia orą

Remiantis LR Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, sausio ir vasario mėnesiais Klaipėdos mieste oro užterštumas kietosiomis dalelėmis viršijo normą. 

Bangų gatvėje  esančioje oro matavimo stotyje didesnis užterštumas laikėsi ilgiau kaip 18 dienų, o Baltijos pr.  - 13 dienų.

Leistina norma - paros ribinė vertė (50 µg/m³) neturi būti viršyta daugiau kaip 35 dienas per metus. Šie skaičiai rodo, kad aplinkos oro tarša kietosiomis dalelėmis yra opi žiemos, o ypač tokios šaltos kaip šiemet, problema. Privačiose valdose gali būti deginamos atliekos ir dėl to aplinkos oras teršiamas ne tik padidintu kietųjų dalelių kiekiu, bet ir daug pavojingesnėmis cheminėmis medžiagomis. 

Deginti  nerūšiuotas buitines atliekas ne tam skirtuose įrenginiuose yra pavojinga. Ypač pavojinga deginti plastikinę tarą, gumą, užterštą (pvz. impregnuotą) medieną, medžio drožlių plokščių atliekas, senus baldus ir cheminėmis medžiagomis užterštus audinius ar pakuotes. Deginant atliekas buitiniu būdu į aplinkos orą patenka ypač didelės kenksmingų medžiagų koncentracijos. Tai ne tik įprastiniai degimo produktai: sieros, anglies bei azoto oksidai, bet ir ypač žmogaus organizmui kenksmingi kancerogenai - dioksinai ir furanai.

Kadangi namų kaminai nėra aukšti, kenksmingos medžiagos neišsisklaido, o kaupiasi to paties ir kaimyninio namo kieme, sode, dirvoje, tvenkinyje. Dalis teršalų pasilieka ir namo viduje. Tai gali lemti ilgalaikį neigiamą poveikį sveikatai, taip pat gali padidinti riziką susirgti lėtinėmis, onkologinėmis ligomis.

Atliktos mokslinės studijos įrodo, kad kelios dešimtys individualių namų, kuriuose deginamos nerūšiuotos buitinės atliekos, teršia aplinką labiau negu kelias dešimtis tūkstančių gyventojų aptarnaujanti specialiai tam skirta atliekų deginimo krosnis.

Degindami įvairios kilmės atliekas savo namuose gyventojai pažeidžia Lietuvos Respublikos aplinkos oro apsaugos įstatymą, o svarbiausia - kenkia savo sveikatai. Asmenys, pažeidę šio įstatymo reikalavimus, traukiami atsakomybėn įstatymo nustatyta tvarka. Už atliekų deginimą nesilaikant įstatymuose ar kituose teisės aktuose nustatytų atmosferos apsaugos reikalavimų Administracinių teisės pažeidimų kodekso 83 straipsnis numato baudą nuo vieno šimto iki dviejų šimtų litų ir pareigūnams - nuo dviejų šimtų iki keturių šimtų litų.


Šiame straipsnyje: oro tarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių