Namų bendrijoms – žinios apie namų modernizavimą

Prieš naująjį šildymo sezoną bendrovė "Klaipėdos energija" organizavo tradicinius susitikimus - seminarus su Klaipėdos ir Gargždų miestų daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkais, administratoriais bei šildymo sistemų prižiūrėtojais. Susitikimuose kalbėta apie daugiabučių modernizavimą.

Anot "Klaipėdos energijos" Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktoriaus Virginijaus Zuikio, didžiausias dėmesys turi būti skiriams energijos taupymui.

"Kadangi kuro kainos auga, pagrindine problema tampa kuo efektyvesnis šilumos energijos panaudojimas. Ne vienerius metus "Klaipėdos energijos" atliekami tyrimai byloja, kad renovuotų ir naujų namų išlaidos už šilumą kone dvigubai mažesnės, nei senų nerenovuotų. Tad tokiais seminarais skatiname specialistus ir gyventojus didinti namų energetinį efektyvumą",- sakė V.Zutkis.  

Sparčiai padaugėjus norinčiųjų renovuoti būstus, jau susidarė eilės gauti pagal įstatymus priklausančią valstybės paramą. Tačiau iki šiolei nėra aišku, kada ir kiek pinigų bus skirta. DNSB pirmininkai dvejoja, ar verta investuoti į namų energetinius auditus, investicinius projektus. Nors specialistai vieningai tvirtina, jog bet kokia investicija į šilumos taupymą juntama iškart.

 Didelio susidomėjimo sulaukta kalbant apie savavališkus šildymo sistemų "patobulinimus". Dėl savavališkų rekonstrukcijų vieni butai gauna daugiau šilumos nei priklauso, kitiems jos nebelieka. Šildymo sistemų subalansavmas ir šilumos punkto modernizacija - santykinai nebrangi investicija. O pasak šiuos darbus prižiūrimuose namuose atlikusios bendrijos "Trinyčiai" pirmininkės Stasės Sudintienės, gyventojų išlaidos šilumai sumažėjo iki 25 procentų.  

Šiuo metu Klaipėdos regioniniame padalinyje įregistruotos 93 bendrijos. Iš jų 66 yra Klaipėdoje.

Klaipėdoje 14 bendrijų jau užbaigė daugiabučių namų modernizavimo darbus. 2006-2007 metais šiose bendrijose atlikta darbų už 5,567 mln. litų ir Valstybės parama šiems projektams sudarė 2,068 mln. litų.

Dar 21 bendrija 2006-2007 metais pradėjo darbus, pasirašytos rangos darbų sutartys šiose bendrijose išlaidos sudarė 14, 747 mln. litų. Aštuonios bendrijos jau užbaigė pagal pasirašytas sutartis planuotus atkirus darbus ir laukia leidimo tolimesniems planuojamiems darbams, o trylikos bendrijų darbai eina į pabaigą. Šiose bendrijose jau atlikta darbų už 11,660 mln. litų, ir išmokėta valstybės parama sudaro 4,793 mln. litų.

Dar  31 užregistruota   Klaipėdos   bendrija  nepradėjo  darbų.  Pagal  šių  bendrijų  paruoštus  investicinius  projektus  numatoma  atlikti  darbų  už  48,6  mln.  ir  numatoma  valstybės  parama  23,6  mln  litų.

11  Klaipėdos  bendrijų   iki  iki rugpjūčio 10 d.  dienos   pasirašė     sutartys  dėl  investicinių  projektų  įgyvendinimo  ir  šiuo  metu  rengia  rangos  darbų  pirkimo  konkursus.  Šiose  bendrijose  planuojama  atlikti  darbų  už  18,3  mln.  litų   ir  planuojama  valstybės  parama  9,1 mln  litų.


Šiame straipsnyje: renovacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių