Moksleiviai neabejingi Europos Sąjungos ateičiai

Jau šeštus metus iš eilės  daugiau nei 50 Klaipėdos krašto moksleivių projekte „Mokomasis Europos Parlamentas" (MEP) sprendžia Europos Sąjungai aktualius klausimus. Viešosios įstaigos „Europos namai" organizuojamame projekte spalio 8-10 moksleiviai svarsto, kokių veiksmų turi imtis Europos Sąjunga, spręsdama savo ateitį, Airijoje nepavykus ratifikuoti Reformų (Lisabonos) sutarties. 

Pasiskirstę į komitetus, projekto dalyviai taip pat vertina Europos Sąjungos santykius su Rusija ir ieško išeičių, kaip Europos Sąjunga turėtų užtikrinti savo saugumą, jei kiltų panašių konfliktų kaip šią vasarą vykęs Gruzijoje arba jei Rusija pagrasintų gamtinių išteklių, teikiamų Europos Sąjungai, sumažinimu. Moksleiviai nepamiršta internetu plintančio terorizmo, įvertinę jį kaip vieną iš didžiųjų šių dienų grėsmių. Jaunieji parlamentarai diskutuoja ir apie lygių galimybių užtikrinimą darbo vietoje. 

Itin didelio dėmesio sulaukė ekologinio pėdsako ir taršos mažinimo klausimas. Vieni moksleiviai šį klausimą rinkosi norėdami praplėsti savo žinias, kiti jau seniai domisi ekologija, bet visi vienbalsiai tvirtino, kad tai ypač aktuali tema.

Penktadienį moksleiviai rinksis į Generalinę Asamblėją Klaipėdos miesto savivaldybės posėdžių salėje, kur svarstys parengtas rezoliucijas, siūlys pataisas ir balsuos. 

Aktyviausi moksleiviai kviečiami dalyvauti nacionalinėje sesijoje Vilniuje gruodžio mėnesį, o geriausi projekto dalyviai atstovauja Lietuvai tarptautinėse MEP sesijose. Lapkričio mėnesį į tarptautinę sesiją Slovakijoje vyksta ir du Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleiviai - Bronislovas Razgus bei Tomas Petras Rupšys.

2006 metais tarptautinė MEP sesija vyko Vilniuje, kurioje dalyvavo per 130 jaunuolių iš ES šalių.  

Projekto „Mokomasis Europos Parlamentas" tikslas - skatinti jaunimą domėtis ir suprasti Lietuvai ir Europos Sąjungai aktualius klausimus, supažindinti su ES darbo organizavimo sistema, demokratiniais procesais, ugdyti jų, kaip Lietuvos ir Europos piliečių, savimonę bei formuoti pilietinę poziciją.


Šiame straipsnyje: MEP

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių