M.Mažvydo alėjoje – originalios skulptūros

Pirmadienį Klaipėdos MArtyno Mažvydo alėja pabalo. Joje 11 dailininkų „apgyvendino“ uostamiestyje gimusius ir teigiamą energiją jam spinduliuojančius savo kūrinius.

Projekto „Balta alėja“ organizatoriai Klaipėdos apskrities dailininkų sąjunga, Baroti galerija ir „Kultūrpolis“ subūrė menininkus iš Vilniaus, Šiaulių ir uostamiesčio, surengė jiems plenerą, kad tie jo metu sukurtais savo darbais pagyvintų Mažvydo alėjos gyvenimą.

„Idėja taip atgaivinti miestą menu mums gimė prieš metus ir tobulėjo, – pasakojo Baroti galerijos direktorė Andželika Baroti. – Turbūt ne mes vieni atkreipėme dėmesį, kad tie akmeniniai Mažvydo alėjos suoliukai labai primena skulptūrų ir paminklų postamentus. Mums toptelėjo mintis, kad reikėtų kažką tokio ant jų užkelti. Taip nutarėme Mažvydo alėjai padovanoti skulptūrų alėją. Juolab kad toji vieta po rekonstrukcijos mieste niekaip neprigyja, tarsi neranda sau vietos miestelėnų sąmonėje.“

Savaitę plušę uostamiesčio Baroti galerijoje ir Meno kieme, dailininkai – daugiausia skulptoriai ir keramikai – vilniečiai Rytas Jakimavičius, Danas Aleksa, Džiugas Katinas, Vera Svirobovič, šiauliečiai Reda Ugintienė ir Martynas Gaubas, klaipėdiečiai Dovydas Klimavičius, Mindaugas ir Neringa Bumbliai, Audrius Jankauskas bei pats projekto vadovas Isroildžonas Baroti’s pirmadienį Mažvydo alėjoje įkurdino 10 skulptūrų.

Skulptūros sukurtos iš pačių įvairiausių „statybinių“ medžiagų, kurios tinka lauko skulptūroms – kartono, plastiko, makroflekso, putoplasto, vielos, taip pat buitinių atliekų.

„Bet kokius oro kaprizus jos atlaikys, bet ar atsilaikys prieš žmones?.. Paroda bus po atviru dangumi, be jokios apsaugos, todėl bijomės vandalų. Po keturių dienų iš tos mūsų „Baltos alėjos“ gali nieko nelikti“, – nuogąstavo I.Baroti’s.

I.Baroti‘s pasakojo, kad pirminė šio projekto idėja buvo visas skulptūras padaryti iš gipso, todėl ir pavadino jį „Balta alėja“. Bet gipsas – sunki ir brangi medžiaga. Todėl vėliau sumąstė, kad svarbiausia ne ji, o pati idėja. Ji gi nepasikeitė.

„Balta bus visa paroda, nes joje nerasite nieko negatyvaus. Balta ji bus iš vidaus. Mes – su gražiausiais norais, bet įdomu, kaip publika priims. Mūsų misija – ir edukacinė. Jei šis eksperimentas pasiseks, gal ką perdarysim ir iš kilmingesnių medžiagų. Gal kas miestui patiks – padarysim iš marmuro“, – kalbėjo šypsodamasi A.Baroti, jau svajojanti apie kitą menininkų kūrybinę stovyklą, kuri truktų pusę metų ir skulptūros būtų iš akmens ar bronzos.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai jau gali išvysti D.Klimavičiaus „Draugystės tanką“, A.Jankausko mobilų laivelį, D.Aleksos inteligentišką „bomžą“, R.Jakimavičiaus „Laiko portretą“, M.Bumblio skulptūrą Klaipėdai ir kitus kūrinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių