„Meridiano“ išsaugojimui paaukoti beveik 4 tūkst. litų

Klaipėdos savivaldybė rengia bendradarbiavimo sutarties projektą, kuriuo būtų uždegta žalia šviesa burlaivio „Meridianas“ paramos fondo ir uostamiesčio savivaldybės bendardarbiavimui.

Taip siekiama sutelkti jėgas barkentinos išsaugojimui ateities kartoms.

Minėtą sprendimą uostamiesčio savivaldybės politikai priėmė be diskusijų ir balsavo vienbalsiai. Bendradarbiavimo sutarties projektas svarstyti turi būti pateiktas artimiausiame tarybos posėdyje. Anot burlaivio „Meridianas“ paramos fondo direktoriaus Artūro Žičkaus, šis politikų sprendimas yra labai didelė pagalba gelbstint vienintelį tokį laivą, ne tik  Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Įteisintas bendradarbiavimas su Klaipėdos savivaldybe suteiktų didesnes galimybes gauti ir finansinę Europos Sąjungos paramą barkentinai restauruoti.

Pagrindinis „Meridiano“ paramos fondo tikslas yra suremontuoti laivą, kad jis ne tik saugiai stovėtų prie krantinės, bet ir vėl galėtų plaukioti. Jei pavyktų pasiekti ambicingiausią tikslą, „Meridianas“ būtų vienintelis pasaulyje tokio dydžio plaukiantis medinis burlaivis.

Primename, jog burlaivis „Meridianas“ pastatytas 1948 metais Suomijoje, Turku laivų statykloje. Tai vienas iš 15 panašaus dydžio laivų, kuriuos suomiai kaip kontribuciją po Antro pasaulinio karo pastatė Tarybų Sąjungai. Šiuo metu yra išlikę tik keli iš jų, tačiau ant vandens vienintelis - mūsiškis „Meridianas“.

Klaipėdos, Rygos ir Kaliningrado jūreivystės mokyklos kaip mokomąjį burlaivį „Meridiano“ nebenaudoja nuo 1967 metais. 1969-aisiais jis atplaukė į Danės upę, buvo pertvarkytas, jame ėmė veikti restoranas. Vėliau „Meridianas“ buvo remontuotas dar porą kartų - 1985 metais ir 2001-aisiais. Pastarąjį kartą buvo atnaujintas jo interjeras, o medinis korpusas išlaisvintas iš klastingos skardos.

Jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondas prie šios kultūros vertybės išsaugojimo kviečia prisidėti ir gyventojus bei juridinius asmenis. Lėšas galima pervesti į specialią sąskaitą banke „Danske Bank“, kurios numeris LT147400033604323810.

Iš viso fondui jau pervesta 3880 litų rėmėjų lėšų.

Mokėjimai: 5 litai (1 asmuo), 10 litai (8 asmenys), 15 litai (1 asmuo), 20 litai (4 asmenys), 30 litai (2 asmenys), 40 litai (1 asmuo), 50 litai (5 asmenys), 150 litai (1 asmuo), 200 litai (1 asmuo), 500 litai (2 asmenys), 1000 litai (2 asmenys).


Šiame straipsnyje: Meridianas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių