Meras: rinkliavą už atliekas reikia mokėti

Pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė nutartį dėl vietinės rinkliavos už atliekų tvarkymą Klaipėdos mieste.

Ši nutartis jau sulaukė daugybės įvairiausių interpretacijų. Kad nebūtų klaidinama visuomenė, Klaipėdos miesto vadovas Rimantas Taraškevičius išplatino pranešimą, kuriame paprastai, be sudėtingų juridinių terminų, jis paaiškina šių sprendimų esmę.

"Vietinė rinkliava Klaipėdoje pripažinta teisėta. Rinkliavos skaičiavimas pagal nekilnojamojo turto vienetą (plotą) - teisėtas. Rinkliavos administravimo perdavimas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui pagal koncesijos sutartį - teisėtas. Rinkliavos mokėjimas kas ketvirtį ir iš anksto - teisėtas.

Iš šešių punktų, kuriuos pareiškėjai skundė teismams, visais punktais nutartis palanki Klaipėdos miesto savivaldybei. Nepanaikintas nė vienas tarybos sprendimas. Teismo kolegijos nutartimi, vietinės rinkliavos nuostatų 1 priedas prieštarauja Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymui ir turėtų būti pakoreguotas, tačiau jo galiojimas nėra sustabdytas ar panaikintas.

Atsižvelgdami į teismo sprendimą savivaldybės ir pavaldžių bendrovių specialistai svarstys bei  tobulins rinkliavos už atliekas tvarką. Tačiau nėra jokio teisinio pagrindo visos sistemos keitimui.

Artėjant rinkimams į savivaldybę daugelis politikų ar į valdžią taikančių asmenų bando manipuliuoti atliekų tvarkymo klausimais. Šis pasibaigęs teismų procesas galutinai padėjo tašką ir atsakė į esminius klausimus atliekų tvarkymo sektoriuje ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje.

Vietinę rinkliavą už atliekas reikia mokėti, kad ir ką bekalbėtų populiarumo besivaikantys asmenys. To reikalauja įstatymai, ir tai garantuoja mums gyvenimą švarioje ir sveikoje aplinkoje", - teigia R.Taraškevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių