Lietuvoje vis dar gėda kreiptis į psichologą

Plaukų lakai, aerozoliniai dezodorantai, stiprų kvapą turintys valikliai paprastai yra nepavojingi, tačiau naudojami ne pagal paskirtį, o kaip svaiginimosi priemonės, gali sukelti baisių šalutinių reakcijų ir net apsinuodijimų, nes savo sudėtyje turi narkotikams būdingų medžiagų.

Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiojo gydytojo Aleksandro Slatvickio teigimu, buitinės ir kosmetinės priemonės, naudojamos tam, kam jos skirtos, toksikologinio poveikio praktiškai neturi. Tačiau su psichologinėmis problemomis susiduriantys asmenys (tarp jų galima išskirti paauglius), linkę ieškoti būdų, kaip atsipalaiduoti, užsimiršti, kai būdą pabėgti nuo kasdieninių rūpesčių renkasi toksinių medžiagų turinčių priemonių uostymą.

Gydytojo teigimu, uostalų poveikis yra panašus į alkoholio sukeliamą poveikį, tačiau jis nėra toks nekaltas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Uostalai slopina nervų sistemą, žmogus apsvaigsta. Stovint arba einant yra sunku išlaikyti pusiausvyrą. Kartais uostytojams užeina pykčio protrūkiai. Jie gali nebesiorientuoti, kur yra, sutrinka jų kalba. Kelias dienas po uostalų vartojimo galima jausti pagirias, gali būti sunku susikaupti“, – apie uostalų sukeliamą poveikį pasakojo gydytojas.

Ar vaikai svaiginasi uostydami, sunku nustatyti, nes svaiginamasi paslapčiomis, o poveikis nėra ilgalaikis. Toks laisvalaikio praleidimo būdas paprastai renkamasis tada, kai paauglys jaučiasi vienišas ir nesuprastas, turi psichologinių problemų.

„Visos problemos kyla iš nesusikalbėjimo. Lietuvoje vis dar yra gėda kreiptis į psichologą, kalbėti apie iškylančius sunkumus. Sunku įsivaizduoti paauglį, einantį pasikonsultuoti pas psichologą, nes jį palaikytų ligoniu. Štai Vakarų šalyse beveik kiekvienas turi savo asmeninį psichologą, kaip mes Lietuvoje kirpėją“, – pastebėjimais dalinosi A. Slatvickis.

Gydytojo teigimu, svarbiausia atviras ir nuoširdus bendravimas su savo vaiku. Jo nuomone, paprastai nekyla tokių problemų, jei yra skiriama pakankamai dėmesio atžalai, domimasi jo interesais, pomėgiais ir problemomis.


Šiame straipsnyje: uostymaspsichologaspaauglys

NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
ne tik geda,bet zmones neispruse,net nesistengia analizuoti saves.O jei nesuvoki,kad tau blogai,tai ir pagalba nereikalinga..

Vytas

Vytas portretas
Jus geriau parasykit kiek kainuoja psichologo konsultacija?,nuo 80 lt.o juk reikia mažiausiai 10. Arba parasykit kur yra nemokamos konsultacijos ,ir nera eiliu po pusantro menesio,,o ne geda geda....

Tėvas

Tėvas portretas
ar padės psihologas neturintiems litukų?ar kitos valiutos???
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių