Lietuva išliko Baltajame laivybos sąraše

Lietuvai pavyko išlaikyti garbingas laivybos įvertinimo pozicijas.

Dubline (Airija) vykstančioje Paryžiaus savitarpio supratimo memorandumo valstybės uosto kontrolės komiteto 43 sesijoje patvirtinti valstybių vėliavų baltieji, pilkieji ir juodieji sąrašai vertinant 2007-2009 metus.

Lietuva liko Baltajame sąraše į kurį pateko pernai. Lietuva aplenkė tokias senas jūrines tradicijas turinčias valstybes kaip Ispanija, Japonija, Rusija. Apie tai pranešė komiteto sesijoje dalyvaujantis Lietuvos saugios laivybos administracijos atstovas Povilas Juozapavičius.

Patekus Lietuvai į Baltąjį sąrašą, laivai, plaukiojantys su mūsų šalies vėliava, bus tikrinami rečiausiai. Vertinama, kad Baltojo sąrašo šalyje laivybos valdymo lygis yra geras.

Patekimas į tam tikrą sąrašą apskaičiuojamas pagal gana sudėtingą formulę. Vienas iš pagrindinių rodiklių - su šalies vėliava plaukiojančių laivų sulaikymo atvejai per pastaruosius trejus metus. Lietuvos laivai užsienio uostuose 2007 m. buvo sulaikyti 3 kartus,  2008 m. - 2 , pernai - 2.

Laivų sulaikymams įtakos turi ir laivybos kontrolės šalyje politika. Lietuvos saugios laivybos administracija  tikrina ir užsienio laivus, atplaukiančius į Klaipėdos uostą, ir kontroliuoja, ar Lietuvos jūrų laivų registre įregistruotuose laivuose laikomasi tarptautinių saugios laivybos reikalavimų, jūrininkų gyvenimo ir darbo juose sąlygų standartų.

Paryžiaus savitarpio supratimo memorandumui priklauso visos Europos Sąjungos šalys, turinčios uostus, Rusija, Kanada, Islandija, Kroatija ir Norvegija. Jos yra įsipareigojusios per metus patikrinti ne mažiau kaip 25 proc. į šalies uostus įplaukiančių laivų.


Šiame straipsnyje: baltasis vėliavų sąrašas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių