Lenkija remia dujų terminalo projektą Klaipėdoje

Lenkija tikisi sulaukti Europos Sąjungos (ES) paramos dujų ir elektros jungtims su Lietuva, ir remia Lietuvos pajūryje planuojamą suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą, penktadienį sakė Lenkijos ekonomikos ministerijos pareigūnas.

Į Baltijos regiono šalių investuotojų forumą atvykęs Energetikos departamento Energetikos politikos skyriaus vadovas Januszas Michalskis (Janušas Michalskis) teigė, kad Varšuva ketina plėtoti tiek skalūninių dujų gavybą, tiek branduolinę energetiką, bet atsisakė komentuoti galimybes, kad lenkai grįžtų prie Visagino atominės elektrinės projekto.

Kalbėdamas su BNS, J. Michalskis teigė, kad prie energetinio saugumo regione prisidėtų tiek Klaipėdoje planuojamas terminalas, kuris turėtų pradėti veikti 2015 metais, tiek Lenkijoje planuojamas terminalas, kurį Varšuva tikisi pastatyti per dvejus - trejus metus. Lenkijos pareigūno teigimu, šie projektai neturėtų būti kliūtis ir planuojamai dujų jungčiai.

„Mes nevertiname to kaip konkurencijos. Linkime jums viso ko geriausio baigiant savo projektą, nes manome, kad tiek jūsų, tiek mūsų projektai prisidėtų prie energetinio saugumo. Tas pat ir su dujų jungtimis - visos jungtys su kaimyninėmis šalimis prisidės prie ES energetinio saugumo“, - teigė jis.

J. Michalskis sakė, kad Varšuva tikisi ES paramos dujų jungčiai su Lietuva naujoje šešerių metų finansinėje perspektyvoje, kuri prasidės 2014 metais.

„Tikimės gauti Europos fondų paramos iš naujos perspektyvos. Taigi ketiname plėtoti tai“, - apie dujų jungtį kalbėjo Lenkijos pareigūnas.

„Tas pats ir su (elektros jungtimi) „LitPol Link“. Sutaupėme pinigų iš ES fondų šioje finansinėje perspektyvoje ir ketiname kovoti dėl pinigų kitoje“, - kalbėjo jis.

Paklaustas, ar Lenkija dar gali grįžti prie Visagino atominės elektrinės projekto, J. Michalskis teigė negalintis komentuoti šio klausimo, nes dėl to sprendžia energetikos kompanijos valdyba.

Kartu jis pabrėžė, kad Lenkija neatsisako planų pati pasistatyti atominę elektrinę ir ketina toliau plėtoti skalūninių dujų gavybą.

„Mes manome, kad tuo pat metu yra vietos ir skalūninėms dujoms, ir branduolinei energetikai“, - sakė Ekonomikos ministerijos pareigūnas.

Lenkija šiuo metu 90 proc. elektros pasigamina iš anglies išteklių, tačiau intensyviai ieško alternatyvų, nes ateityje turės mažinti dujų, sukeliančių klimato atšilimą, išmetimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
o ko liankams neremti jei uz tai sumokes litwinai???

...

... portretas
Tai kuo jie remia? bezdalais?

Hm

Hm portretas
Jei jau tikrai remia, tai gal ir savo pinigėliais paremtų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių