Kontrabandininkai sulaukė griežtesnių bausmių

Lietuvos apeliacinis teismas sugriežtino bausmes už kontrabandą nuteistiems 21 metų Robertui Varvuoliui, 20 metų Artūrui Vismantui, 22 metų Linui Urbučiui ir 27 metų Mariui Urbučiui. 

Vietoj anksčiau paskirtos pustrečių metų laisvės atėmimo bausmes R.Varvuoliui skirta puspenktų metų, A.Vismantui  vietoj 3 metų - penkeri, Linui Urbučiui vietoj 1 metų laisvės atėmimo ir 15 tūkst. 300 litų baudos - 4 metai nelaisvės ir palikta anksčiau skirta 15 tūkst. 300 litų bauda, o jo broliui Mariui Urbučiui vietoj 9 mėnesių - pustrečių metų laisvės atėmimo. 

Lietuvos apeliacinio teismo nuomone, pirmosios instancijos teismas, konstatuodamas, kad byloje esantys įrodymai nepatvirtina, jog R.Varvuolis ir A.Vismantas veikė organizuotoje grupėje, padarė faktinių bylos aplinkybių neatitinkančią išvadą, dėl ko nuteistųjų įvykdytą nusikalstamą veiką nepagrįstai perkvalifikavo.

Be to, teismas konstatavo, kad Klaipėdos apygardos teismas R.Varvuoliui, A.Vismantui, L.Urbučiui ir M.Urbučiui paskyrė aiškiai per švelnias bausmes. Lietuvos apeliacinio teismo nuomone, byloje esantys įrodymai patvirtina, kad R.Varvuolis ir A.Vismantas kartu su kitais asmenimis 2006 m. lapkritį vykdydami cigarečių kontrabandą veikė organizuotoje grupėje ir tai pripažino R.Varvuolio ir A.Vismanto atsakomybę sunkinančia aplinkybe, o skirdamas bausmę teismas įvertino šių asmenų kriminalinę patirtį. 

Linas ir Marius Urbučiai taip pat susilaukė griežto teismo verdikto. Apeliacinis teismas mano, kad nors M.Urbutis ir nebuvo teistas, tačiau akivaizdu, kad jis yra linkęs sąmoningai pažeidinėti visuomenėje galiojančias teisės normas, o įvertinant jo vaidmenį kontrabanda gabenant cigaretes  teismas griežtina bausmę. L.Urbutis, teismo nuomone, yra piktybiškai nelinkęs paklusti teisės normomis nustatytai visuomeninei tvarkai, yra linkęs gauti pajamas nusikalstamu būdu, jo vaidmuo kontrabandos metu buvo reikšmingas, todėl ir jam bausmė griežtinama. 

Klaipėdos apygardos teismo 2009 m. birželio 18 d. nuosprendį apskundusi prokurorė teigė, kad jis turėtų būti pakeistas dėl teismo išvadų neatitikimo bylos aplinkybėms ir netinkamo baudžiamojo įstatymo pritaikymo bei neteisingai paskirtos bausmės. Prokurorė apeliacinės instancijos teismo prašė bausmes kontrabandininkams gerokai sugriežtinti. Nuosprendį skundė ir Artūras Vismantas -  jis manė, kad jam skirta bausmė už kontrabandą yra per griežta. 

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti apskųstas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.


Šiame straipsnyje: cigarečių kontrabanda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių