Klaipėdos uosto krane – retų paukščių lizdas

Kraną išmontuoti uoste norėjusiems specialistams darbus teko atidėti dėl netikėto radinio. Pačiame krano viršuje jie aptiko lizdą su retų paukščių jaunikliais.

Bendrovės KLASCO Saugos darbe skyriaus viršininkas Edmundas Norvaiša pasakojo, jog prieš porą dienų išmontuojant vieną iš kranų darbininkai išvydo paukščių lizdą su jaunikliais. Iš karto buvo aišku, kad tai ne eilinių paukščių buveinė.

Darbuotojams teko griebti fotoaparatą ir kilti į 50 metų aukštį. Vidinėje krano konstrukcijoje sukrautame lizde jie išvydo keturis jauniklius.

Pasak E.Norvaišos, pagalbos teko kreiptis į Lietuvos ornitologus, kurie iš nuotraukų neabejodami patvirtino, kad krano stiebe lizdą susisuko reti, į Lietuvos raudonąją knygą įrašyti pelėsakaliai.

Specialistai rekomendavo bent savaitei jauniklius palikti lizde, kurį jie patys greitai turėtų palikti, arba saugiau perkelti pelėsakalių jauniklius į kitą vietą.

KLASCO specialistai nutarė leisti jaunikliams subręsti skrydžiui. Kranas bus išardytas tada, kai paukščiai paliks lizdą.

Klaipėdoje gamtininkai aptinka ir daugiau plėšriųjų paukščių. Kai 1985 metais miesto paukščiai pradėti atidžiau stebėti, pasirodė, kad Klaipėdoje aptinkamos beveik visos per Lietuvą migruojančios paukščių rūšys. Naminės pelėdos, pelėsakaliai, sketsakaliai, lingės, didieji apuokai, paukštvanagiai, vištvanagiai, paprastieji suopiai, žuvininkai, jūriniai ereliai – tai nuolatiniai uostamiesčio gyventojai. Didžioji šių sparnuočių dalis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.


Šiame straipsnyje: KLASCOpelėsakaliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių