Klaipėdos turgavietėse – braškės be dokumentų

Klaipėdiečiai, pirkdami braškes, turėtų būtų atsargūs. Birželį vykusį patikrinimų metu iš apyvartos išimta ir sunaikinta per du šimtus kilogramų šių uogų.

Klaipėdos miesto Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tikrino turgaus ir gatvės braškių prekeivius.

Patikrinimai vykdyti ir senajame, ir naujajame turguose. Prekyvietėje patikrinti buvo 23 prekeiviai. Specialistai įvertino 767 kilogramus braškių. Nustatyta, kad pusė jų – 379 kilogramai lietuviškos.

Anot Klaipėdos miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotojos Redos Lukoševičiūtės, patikrinimų metu aptikta ženklinimo pažeidimų.

Ant pakuočių nebuvo nurodyta kilmės vieta, prekeiviai neturėjo uogų įsigijimo dokumentų. Iš apyvartos išimta 56 kilogramų braškių.

Dviem turgaus prekeiviams skirta 100, dar dviem – 60 ir vienam – 20 litų dydžio baudos.

Prastesnė situacija gatvėse. Buvo patikrinti keturi prekiaujantys asmenys. Specialistai rado 170 nepaženklintų braškių. Jos taip pat buvo išimtos iš apyvartos. Prekeiviams skirta 60 litų dydžio baudos.

Braškės tirtos ir dėl pesticidų. Buvo paimti du jų mėginiai. Atlikus tyrimus, nustatyta, kad uogos yra saugios. R.Lukoševičiūtės teigimu, įvertinus patikrintų braškių kiekį, prekeiviai yra palyginti tvarkingi.

Anot jos, kad nekiltų sveikatos bėdų vartotojai pirmiausia turėtų laikytis higienos – gerai nuplauti nusipirktas uogas, valgyti jas šviežias.

„Kiekvienas žmogus turi teisę rinktis tokias uogas, kokias nori. Pirkėjai turi būti informuoti iš kur jos atvežtos. Kai kurie ūkininkai net pasideda ant stalo ūkininko pažymėjimus kaip geros kokybės įrodymą. Iš tokių ūkininkų ir reikėtų pirkti braškes“, – patarė R.Lukoševičiūtė.


Šiame straipsnyje: braškės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių