Klaipėdos muzikinis teatras liko be dirigento

Uostamiesčio Muzikiniame teatre pusantrų metų dirbęs iš pradžių dirigentu, vėliau vyriausiuoju dirigentas Vytautas Lukočius paliko Klaipėdą net neatsisveikinęs.

Teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė nebepratęsė su juo darbo sutarties. Apie tai nebuvo pranešta net dirigentą itin vertinančiam orkestrui. Kaip pasakojo jo administratorius trombonininkas Steponas Sugintas, apie gerbiamo ir mylimo dirigento atleidimą sužinojusius muzikantus ištiko šokas, tądien nevyko nė viena orkestro repeticija.

„Kultūriniu atžvilgiu tai – visiškas fiasko, mes sužlugdyti. Koks gi orkestras be savojo dirigento?! Kviestiniai dirigentai atvažiuoja ir išvažiuoja, mes jiems mažai rūpim. Būsim dabar kaip kokia koncertinė organizacija – surinks mus priebėgom kokiam nors projektui, parepetuosim, pagrosim, taip ir vegetuosim“, – nelinksmai kalbėjo S.Sugintas apie teatro orkestro situaciją. Muzikantas pasipiktinęs, kad net teatro kolektyvui jo vadovė neleido pranešti apie V.Lukočiaus atleidimą.

„Teatro vadovės išvadintas piemeniu, ne kartą apšauktas, kad nemoku diriguoti, dar prieš Violetos Urmanavičiūtės-Urmanos koncertą planavau pats išeiti. Bet tuomet susilaikiau ir labai džiaugiuosi, kad teko diriguoti mūsų primadonos koncertui, kuris visiems suteikė tiek džiaugsmo, – vakar sakė V.Lukočius „Klaipėdos“ dienraščiui. – Bet teatro vadovė vis tiek parodė savo valdžią – nebepratęsė su manimi sutarties. Galbūt aš nenaudingas jai, ne visada paklūstu. Žinoma, vadovo teisė rinktis darbuotojus. Man net siūlė dabar išeiti, o rudenį gal vėl būčiau priimtas, nes šiuo metu man čia nesą darbo. Pasakiau – ačiū, viso gero. Aš ne politinio pasitikėjimo darbuotojas, o dirigentas, atsakingas už muziką. Mano darbas – diriguoti spektaklius, koncertus, o ne užsiiminėti tam tikru lojalumo demonstravimu.“

V.Lukočius dabar Vilniuje, bet birželį dar ketina sugrįžti į Klaipėdą, nes čia nuomojasi butą, iš kurio ruošiasi išsikraustyti. Dirigentas juokėsi, kad be darbo tikrai neliks, visa vasara ir ruduo jau suplanuoti – F.Šaliapino konkursas Maskvoje, koncertai Helsinkio ir Mechiko filharmonijose. Jis neatmetė galimybės, kad kada nors sugrįš dirbti į Klaipėdos muzikinį teatrą. Su viena maža sąlyga, anot jo, – jei jame atsiras pagarba žmogui.

„Čia būta ir malonių dalykų – teko laimė diriguoti G.Kuprevičiaus miuziklui „Veronika“ ir V.Urmanavičiūtės-Urmanos koncertui. Bet čia teatro vadovės ne kartą buvau sumaltas į miltus, manimi buvo pasinaudota susidorojant su maestro Stasiu Domarku. Man dabar labai gaila, kad tapau intrigų dalyviu“, – tvirtino V.Lukočius.

Paklausta, kodėl su juo nepratęsta darbo sutartis, A.Žigaitytė-Nekrošienė teigė, kad čia nėra ką komentuoti, viskas esą labai natūralu, V.Lukočius retai būdavo teatre. „Ateis laikas, ir sutartį su juo pratęsime“, – mano ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių