Klaipėdoje viešėjo aplinkos ministras

Antradienį, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų kvietimu, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas lankėsi uostamiestyje, kur susitiko su verslininkais, uosto ir savivaldybių atstovais.

Kartu su ministru pokalbyje prie “apskritojo stalo” dalyvavo Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius Jonas Jakaitis bei Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros direktoriaus pavaduotojas Arūnas Zabulėnas. 

Ministras pasakė, kad “atvyko ne teikti ataskaitų ar sakyti programinių kalbų”. Jis tikisi kuo daugiau diskusijų, išgirsti kuo daugiau įvairių nuomonių, pastabų dėl Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų darbo. Į konstruktyvias pastabas bus atsižvelgta rengiant ministerijos dokumentus, kas padarytų juos kokybiškesniais. 

Departamento direktorius J.Jakaitis pristatė naujai ruošiamą Teritorijų planavimo įstatymo projektą. Siūlomos koncepcijos turės užtikrinti visų teritorijų planavimo dokumentų integravimą visuomenės intereso požiūriu, užtikrinti gamtinės ir antropogeninės aplinkos, tvaraus visuomenės ir jos gyvenimo bei veiklos sąlygų vystymąsi, išsaugant gyvąją ir natūraliąją gamtą. 

Anot ministro Gedimino Kazlausko, priėmus šį įstatymą, bus optimizuotas teritorijų planavimo dokumentų rengimo, derinimo ir tvirtinimo procesas.

“Bus sudarytos palankesnės sąlygos investicijoms ir darniai plėtrai, sumažės lėšų ir laiko poreikis teritorijų planavimo dokumentams rengti. Įteisinus vieno langelio principą ir supaprastinus biurokratines procedūras, sumažės sąlygos korupcijai”, - pabrėžia ministras. Jis tikisi, kad iki Seimo pavasario sesijos parlamentarams bus pateiktas svarstyti šis įstatymas. 

Susitikime buvo daug kalbėta apie naująją daugiabučių namų modernizavimo programą. A.Zabulėnas paaiškino naujosios programos niuansus ir dabartinę situaciją, kompensavimo mechanizmus ir kitus šalies gyventojams aktualius klausimus. 

Ministras kalbėjo apie daugiabučių gyventojams numatomą kaupiamąjį mokestį. Jis priminė, kad tai nėra joks naujas dalykas, kad tai jau yra numatyta Civiliniame kodekse. Tiesiog  problema ta, kad tikrai didelė dalis namų bendrijų to mokesčio nekaupia. Ateityje lėšos bus renkamos tam, kad gyventojams netektų mokėti po kelis šimtus ar tūkstančius litų už naują stogą ar šilumos tinklus. Juos galima būtų remontuoti iš surinktų pinigų. 

Bene daugiausiai susitikimo laiko buvo skirta pastatų renovacijai. Pasigirdo siūlymų daryti renovaciją prievartinę, nes geranoriškai jos esą niekas nepradės. Ministras kategoriškai pareiškė, kad renovacija tikrai nebus prievartinė, kad bus einama kitu keliu - bus bandoma įtikinti žmones renovacijos nauda ir tuo, kad jai pasibaigus, gyventojai mokės už šildymą daug mažiau ir palaipsniui susigrąžins savo pinigus. 

Buvo keliamas klausimas dėl valstybės tarnautojų, kurie tvirtino detaliuosius planus, ir kurie vėliau buvo teismų panaikinti, atsakomybės. Ministras G.Kazlauskas sakė, kad inicijuojamos įstatymų pataisos, kad tie, kurie priėmė tokius sprendimus (nepaisant, ar tai buvo kolegialus sprendimas, ar asmeninis) negalėtų išvengti atsakomybės. 

Susitikime buvo diskutuojama apie socialinį būstą, Viešųjų pirkimų įstatymo niuansus. Sutarta, kad kitų metų gegužę ministras G.Kazlauskas vės susitiks su ta pačia auditorija ir aptars, kas ir kaip per tą laiko bus nuveikta.


Šiame straipsnyje: aplinkos ministrasKazlauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių