Klaipėdoje susirūpinta sveikesne vaikų mityba

Politikė Alina Velykienė kartu su iniciatyvinės grupės "Už sveiką Lietuvą" atstovais vakar inicijavo diskusiją su švietimo, sveikatos įstaigų atstovais apie sveiką mitybą uostamiesčio darželiuose ir mokyklose.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos pateiktais duomenimis, per pastaruosius kelis metus Vaikų ligoninėje dėl virškinimo problemų konsultuota nuo 88 iki 92 tūkst. jaunųjų pacientų. Didžiausias sergamumo pikas užfiksuotas prieš porą metų.

Ne ką geresnė situacija mokyklose. Pasak Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, atlikti naujausi tyrimai atskleidė, kad tik 30 proc. uostamiesčio moksleivių valgo pietus mokykloje. 70 proc. užkandžiauja, bėga į parduotuvę arba perka menkavertį maistą.

Pasak A.Velykienės, šie duomenys dėl klaipėdiečių vaikų sveikatos kelią susirūpinimą.

Diskusijų dalyviai svarstė galimybę dėl ekologinių daržovių bei vaisių atsiradimo darželiuose ir mokyklose.

"Versmės" specialiojo darželio–mokyklos direktorė Vida Martinkienė sakė, jog tam kelią užkerta ir viešųjų pirkimų įstatymas. Šiuo metu jis nenumato galimybės rinktis tiekėjus, nes viešuosius pirkimus laimi pasiūliusieji pigiausias paslaugas.

Dabar už vaiko maitinimą darželyje tėvai moka beveik po 10 litų per dieną. V.Martinkienė pastebi, kad taupydami pinigus tėvai renkasi tik pietus ar vakarienę. O kai kurie net paprašo suvynioti kitų vaikų nesuvalgytus likučius, kad turėtų kuo maitintis namuose.

Tad suabejota, ar būtų teisinga iš tėvų prašyti dar daugiau mokėti, nors ir  už sveiką bei kokybišką maistą, kuriam produktai būtų teikiami iš ekologinių ūkių.

"Ar galite paneigti, kad morka brangiau už dešrelę?" – su požiūriu esą ekologiški produktai yra brangesni nesutiko iniciatyvinės grupės "Už sveiką Lietuvą" narys Nelijus Jefišovas.

Jo manymu, kad vaikai būtų maitinami sveikai tereikia išradingumo, daugiau veiklos ir griežto požiūrio.

Po emocingos diskusijos nuspręsta paskaičiuoti, kiek tėvams pabrangtų vaikų maitinimas, jei būtų naudojami ekologiški produktai, taip pat pakalbėti su kitų švietimo įstaigų atstovais ir tėvais apie sveikos mitybos galimybę ugdymo įstaigose.

Svarstyta galimybė, kad iš pradžių sveikos mitybos principai būtų taikomi keliose mokyklose ar darželiuose. Pasiteisinus šiai praktikai, tuo užsiimtų ir kitos ugdymo įstaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių