Klaipėdoje - pirmieji stovos skaitikliai

Pirmadienį uostamiestyje įrengti pirmieji stovos skaitikliai, kurie nuo kitų metų rinks pinigus už automobilių statymą.

Nuo kitų metų sausio 5 d. trijose uostamiesčio zonose - raudonojoje (senamiestis), geltonojoje (centrinė miesto dalis), žaliojoje (pajūris) - bus apmokestintas automobilių stovėjimas. Už vieno automobilio dvi stovėjimo valandas žaliojoje zonoje vairuotojams teks mokėti vieną litą. Už stovėjimo valandą geltonojoje zonoje - du litus, raudonojoje - tris litus.

Kol kas mieste pastatyti tik du stovėjimo laiką skaičiuojantys įrengimai. Prancūzijoje pagaminti stovos skaitikliai sumontuoti Turgaus gatvėje. Iki kitų metų iš viso bus įrengti 144 skaitikliai - 40 raudonojoje zonoje, 104 geltonojoje zonoje.

Bendrovės „Klaipėdos keleivinis transportas" vadovo Gintaro Neniškio teigimu, iš pradžių skaitikliai bus pastatyti tose uostamiesčio vietose, kurios yra stebimos vaizdo kameromis.

„Pusė visų stovos skaitiklių bus įrengta iki Kalėdų, likusieji iki gruodžio 31 d. pradėjus rinkti mokestį už automobilių stovėjimą pirmąją dieną neblokuosime automobilių ratų, o informuosime vairuotojus apie naujovę. Vėliau kontrolė bus griežta. Ją vykdys du ekipažai po du žmones kiekviename. Policija stebės ar mašinos pastatytos pagal Kelių eismo taisykles. Už stovėjimą žmonės galės atsiskaityti monetomis arba SMS žinute. Tiesa, pastarąja paslauga kol kas galės naudotis tik „Omnitel" klientai. Ateityje bus galima sumokėti ir elektroniniu bilietu", - sakė G.Neniškis.

Pastatyti pirmieji stovos skaitikliai ir vėl sujudino Klaipėdos apskrities verslininkų asociaciją, kuri siūlė atidėti šią rinkliavą iki 2010 m., vėliau su savivaldybės atstovais tartasi, kad pirmoji valanda žmonėms būtų nemokama. Prie skaitiklio pasirodę verslininkai tvirtino, jog įrengimai pastatyti nelegaliai, neturint dokumentų.

"Parodykite, ar turite leidimus. Parodykite bent kopijas dokumentų, kurie patvirtintų, jog jūs čia galite statyti skaitiklius", - skaitiklius įrengusios bendrovės darbuotojų prašė verslininkas.

Savivaldybės atstovai verslininkui tvirtino, jog visi dokumentai yra suderinti. Be to, sudaryta darbo grupė, jau parengė sprendimo projektą, kuriame atsižvelgus į verslininkų pageidavimus, siūloma išskaidyti valandą.

Pavyzdžiui, raudonojoje zonoje siūloma galimybė mokėti ne už vieną valandą, o už 20, 40, 60 minučių, t.y. 20 min. kaina būtų 1 litas. Geltonojoje zonoje galima būtų mokėti už pusvalandį, kurio kaina siektų taip pat 1 litą. Ar tokia tvarka bus įteisinta kitą savaitę bus sprendžiama miesto taryboje.

Rinkliava savivaldybė siekia pagerinti miesto ekologinę būklę, sumažinti automobilių srautus. Taip pat surinkti lėšų, kurios butų naudojamos mokamoms vietoms automobiliams statyti Klaipėdos mieste įrengti ir prižiūrėti, rinkliavai rinkti bei viešajam transportui plėtoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių