Klaipėdoje – konferencija “Tu gali sukurti knygą”

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti Klaipėdos renginių programoje - naujiena. Leidykla “Druka” jau trečiąkart kviečia jus konferenciją, skirtą leidybos kompetencijos tobulinimui.

Šiemet pristatoma Knygų šalies edukacinė programa „Tu gali sukurti knygą“, skirta ne tik rašantiesiems ar skaitantiesiems, bet ir visiems mylintiesiems tarp popieriaus lapų paslėptą žodį ir vaizdą. Renginys vyks gegužės 7 d. (penktadienį) nuo 10.30 iki 16.30 val. Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje.

Dailininkės Sigutės Chlebinskaitės sumanyta kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“ gimė 2001 m. Vilniaus knygų mugėje ir tapo neatskiriama kasmet rengiamos mugės dalimi. 2007 m. pabuvojusi Turino knygų mugėje ir pradžiuginusi Italijos skaitytojus, 2008 m. ji pradėjo savo keliones po Lietuvą. Apsilankiusi įvairiuose miestuose ir miesteliuose, šį kartą Knygų šalis susipažinti su knygų kūrimo paslaptimis kviečia Klaipėdos miesto gyventojus ir svečius.

Knygų šalies ambasadoriai įsilies į Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti skirtą programą ir atskleis ne vieną knygos kūrimo paslaptį. Kūrybinių valandų metu kirilicos rašto istoriją pristatys Tatjana Timčenko, Vilniaus universiteto rankraščių skyriaus vedėja; apie knygos gimimo kelią pasakos Sigutė Chlebinskaitė. Bus pristatytas Sigutės Chlebinskaitės ir fotografo Vaidoto Aukštaičio sukurtos J. W. Goethes knygos „PASAKOS“ pavidalo kelias nuo rankraščio iki spaustuvės (leid. „Gimtasis žodis“, spaustuvė „Logotipas“). Renginio metu dalyiai galės paliesti medžiagas: spaudos formas, dažus, arctic paper popieriaus rūšis, auksavimo priemones. Vaidotas Aukštaitis papasakos apie savo fotografijas, sukurtas pinhole technika ir parinktas publikuoti minėtoje knygoje. Po renginio planuojama eksponatus pristatyti I. Simonaitytės viešosios bibliotekos parodos erdvėje.

Renginio metu taip pat bus aptariama Hans Peter Willberg Friedrich Forssmann knyga „Pirmoji pagalba tipografams“ - pirmas tokio pobūdžio mokomasis leidinys lietuvių kalba. („Erste Hilfe in Typografie: Ratgeber für Gestaltung und Umgang mit Schrift“ knygą lietuvių kalba išleido Vilniaus dailės akademijos leidykla.)

Neregių knygų pasaulį pažinti pakvies Vytautas ir Audronė Gendvilai. Jie ne tik papasakos apie Brailio rašto istoriją, bet ir padės kiekvienam norinčiam atsispausdinti tekstą Brailio raštu.

Pristatydama kirilicos krašto istorija, Tatjana Timčenko supažindins, kokios būna rašymo sistemos, kaip šios sistemos vystosi, kaip ir kada atsirado slaviškosios abėcėlės (kirilica ir glagolica), kaip susiformavo dabartinė rusų kalbos abėcėlė, ir kaip ji buvo pritaikyta lietuvių kalbai.

Ir tai dar ne viskas. Knygų kūrimo paslaptimis dalysis kaligrafas Mindaugas Petrulis ir iliustratorė Jurga Šarmavičiūtė - jų padedami visi bandysime sukurti bendrą sukarpytų puslapių knygą.

Renginio metu taip pat bus atidaryta VDA Klaipėdos vizualiojo dizaino katedros studentų paroda „Minties ekologija“. Kol tampi profesionaliu dailininku, tenka ilgai lavinti akį, ranką ir pajautas. Būtina jausti ritmą, pastebėti santykius, susikurti savo individualų stilių. Kūrėjo individualumas reiškiasi ir per asmeninį braižą, rankraštį.

Šioje parodoje - studentų kaligrafijos kūrybiniai ieškojimai naudojant kuo platesnę meninių išraiškos priemonių gamą.

Parodos tema pasirinkta ekologija, kuri suvokiama plačiąja prasme: ne tik aplinkos ar kūno, bet ir idėjų, minčių ekologija.

„TU GALI  SUKURTI  KNYGĄ“ PROGRAMA

Gegužės 7 d. (penktadienį)

Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje

10.00 ATIDARYMAS

10.30-12.00 Vaidotas Aukštaitis, Sigutė Chlebinskaitė KNYGOS KELIAS NUO RANKRAŠČIO IKI SPAUSTUVĖS. J.W.Goethes „Pasakos“ (leidykla „Gimtasis žodis“) knygos sukūrimo etapų ir medžiagų pristatymas.

Sigutė Chlebinskaitė TIPOGRAFIJOS PASLAPTYS. Leidinio „Pirmoji pagalba tipografams“ (Vilniaus dailės akademijos leidykla) aptarimas ir dažniausiai sutinkamų maketavimo klaidų pristatymas.

Vieta - Konferencijų salė.

12.00-13.00 Pietų pertrauka

13.00-14.00 Vytautas Gendvilas, Audra Gendvilienė BRAILIO RAŠTAS

Vieta - Galerija L13.

14.00-15.00 Tatjana Timčenko KIRILICOS RAŠTO ISTORIJA

Vieta - Konferencijų salė.

15.00-16.30 Lidija Kuklienė parodos MINTIES EKOLOGIJA atidarymas

Vieta - Galerija L13.

Mindaugas Petrulis KĄ PADARĖ PLUNKSNA. Dalyviai kurs kaligrafinės knygos asociacijas.

Vieta - kiemelis prie Galerijos L13.

15.05-16.30 Jurga Šarmavičiūtė, Sigutė Chlebinskaitė KĄ PADARĖ ŽIRKLĖS. Visi dalyviai kurs bendrą knygą.

Vieta - Galerija L13.

16.30 UŽDARYMAS

ĮĖJIMAS NEMOKAMAS


Šiame straipsnyje: DrukaTu gali sukurti knygą

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių