Klaipėdoje gydoma žaibo nutrenkta mergina (papildyta)

Pajūryje siautusi audra su griaustiniu ir žaibais baigėsi skaudžia nelaime. Latvijoje poilsiavusi mažeikiškė patyrė žaibo iškrovą ir ją ištiko koma. 

Pas medikus vežė patys

23 metų mergina su artimaisiais užvakar iškylavo Latvijoje, Nidos gyvenvietės, kuri yra apie 6 kilometrus nuo sienos, paplūdimyje. Apie 22.30 valandą, pradėjus stipriai lyti ir žaibuoti, kompanija ruošėsi palikti paplūdimį.

Jie susirinko daiktus ir ėjo automobilio link. Tada mergina patyrė žaibo iškrovą. Artimieji puolė skambinti Latvijos greitosios pagalbos medikams. Tačiau, kaip teigiama, šie važiuoti atsisakė.

Tuomet artimieji skambino bendruoju pagalbos telefonu 112.

Skambutis buvo nukreiptas į Palangos policijos komisariatą. Budėtojas išgirdęs apie nelaimę susisiekė su Latvijos pareigūnais, o šie iškvietė vietos greitąją pagalbą į nurodytą vietą.

Tačiau artimieji nieko nelaukę įkėlė merginą į automobilį BMW ir išvežė į Palangos ligoninę. Pasitikti jų buvo išsiųstas Palangos greitosios pagalbos automobilis. Apie įvykį jiems pranešė policija.

Kelią pastojo medis

Liepojos plente, tarp Tarptautinio Palangos oro uosto ir Monciškių, kelią į ligoninę nuo žaibo nukentėjusią merginą gabenusiems artimiesiems kelią užtvėrė nuvirtęs medis.

Šalinti jo nuo važiuojamosios kelio dalies buvo išvykę Palangos ugniagesiai-gelbėtojai.

Tokios pagalbos jų prašė Palangos kelių policija. Nuvykę į vietą ugniagesiai-gelbėtojai pastebėjo šalikelėje sustojusių trijų automobilių koloną, su įjungtais avariniais ženklais.

Pareigūnai sustojo pasidomėti, ar nereikia pagalbos. Iki atvykstant greitosios pagalbos medikams jie reanimavo merginą – atliko dirbtinį kvėpavimą, išorinį širdies masažą.

Atvykus medikams, mergina buvo perkelta į greitosios pagalbos automobilį. Ji išgabenta į Klaipėdos ligoninę. Čia nukentėjusioji atvežta prieš vidurnaktį. Mergina paguldyta į intensyvios terapijos skyrių. Mažeikiškę ištiko koma. Ją nuolat stebi medikai.

Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga tvirtino, jog žaibo iškrovą patyrusiam žmogui sutrinka širdies ritmas, smegenų veikla, netenkama sąmonės, atsiranda kūno nudegimai.

„Pasekmės labai didelės. Per penkerius metus tai trečias toks atvejis mūsų ligoninėje. Po tokių karščių didelių audrų bus ne viena. Reikia saugotis žaibų“, – tvirtino J.Sąlyga.

Vėjas nunešė lauko kavinę

Nuo audros medžiai virto ir kitose Klaipėdos apskrities miestuose. Anot ugniagesių, atvejų, kai juos reikėjo šalinti nuo važiuojamosios kelio dalies buvo penki – Kretingos ir Šilutės rajonuose, Smiltynėje.

Uostamiestyje medžiai taip pat neatlaikė vėjo. Vienas plačiašakis prie daugiabučio namo, esančio Taikos gatvėje, netoli prie prekybos ir pramogų centro „Akropolis“.

Palangos komunalininkams teko rinkti ir nulaužytas medžių šakas, kankorėžius.

Įmonės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus tvirtino, jog daugiausia vėjai žalos pridarė nuo viešbučio „Medūza“ į šiaurę Šventosios link.

„Daugiausia nuostolių patyrėme Šventojoje. Vėjas paplūdimyje nunešė vieną lauko kavinę. Ji užkrito ant persirengimo kabinos ir ši buvo suniokota. Žala siekia tūkstantį litų“, – pasakojo K.Skierus.

 

Ugniagesių patarimai, kaip saugotis nuo žaibo:

Kol neįvyko nelaimė, geriausia ant pastatų įsirengti žaibolaidžius, o jeigu jie jau yra, patartina patikrinti, ar jie gerai įžeminti, tvarkingi.

Žaibuojant ir griaudžiant patartina pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą.

Būtina išjungti visus elektros prietaisus, atjungti antenas.

Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, už kurių auga dideli medžiai.

Nuo žaibo patikimai apsaugo ir automobilis, tik reikia įtraukti anteną, užsidaryti langus ir nesiliesti prie jo metalinių konstrukcijų.

Jeigu audra užklupo lauke, nesislėpkite po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškokite prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, venkite aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsiant skubėkite į krantą.

Griaudžiant nebėgiokite, nevažiuokite motociklu ar dviračiu, nelaikykite rankose metalinių daiktų. Palikite juos atokiau nuo savęs ir pralaukite perkūniją.

Pamačius kamuolinį žaibą,  elkitės ramiai, nejudėkite ir prie jo nesiartinkite, nebandykite paliesti jo kokiu nors daiktu, nes gali įvykti sprogimas. Taip pat nebandykite nuo jo bėgti, nes oro srovė gali jį pritraukti prie jūsų.


Šiame straipsnyje: žaibas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių