Klaipėdoje - antras konfliktas dėl senovinių svastikų

Nors teismas dar nepaskelbė, ar Vasario 16-ąją klaipėdiečių neštos nuotraukos su senaisiais svastikų atvaizdais - draudžiamos, pareigūnai vėl sulaikė jaunuolius su tokiais pat plakatais.

Trečiadienį Klaipėdos apygardos teismas toliau nagrinėjo keturias administracines bylas, kuriose nusižengimu reikalavimui nedemonstruoti nacistinių simbolių kaltinami jauni klaipėdiečiai. Šįkart į teismo salę jie atsinešė plakatų, kuriuos ketino neštis Vasario 16-osios eisenoje, kopijas.

Greičiausiai, policija apie tai buvo informuota iš anksto, nes teismo koridoriuose posėdžio pabaigos lūkuriavo visas būrys 1-ojo policijos komisariato bei patrulių būrio pareigūnų.

Trečiadienį teismo posėdyje nutarimas nepaskelbtas. Jis bus skaitomas gegužės 18 dieną.

Žurnalistų paprašyti administracinėn atsakomybėn patraukti jaunuoliai išėjo į lauką ir plakatų fone ketino plačiau paaiškinti, kodėl nesutinka su kaltinimais.

Panašu, kad būtent to pareigūnai ir laukė. Jie liepė nedemonstruoti nuotraukų, kuriose nufotografuoti archeologinių radinių bei Rokiškyje stovinčio Laisvės paminklo su svastikomis atvaizdai.

Jauni žmonės nesutiko nusukti nuotraukas į sieną. Todėl pareigūnai pareikalavo juos sėsti į tarnybinį automobilį bei drauge išsivežė ir plakatus.

Kokiu pagrindu jie tai padarė, gausiam būriui jaunuolių artimųjų bei žurnalistų, nepaaiškinta.

Teismo posėdyje dalyvavęs vilnietis Milvydas Juškauskas pareigūnams padavė Kultūros ministerijos ekspertų oficialias išvadas apie nuotraukose užfiksuotus objektus. Dokumente teigiama, kad tai - paveldo objektai, skirti demonstruoti šviečiamaisiais tikslais.

Tačiau tai policininkams nepadarė įspūdžio. Dokumento kopiją jie paėmė, tačiau ketinimo sulaikyti jaunuolius neatsisakė. Pareigūnų argumentas paprastas - teismas dar nepasisakė, ar tai nėra įstatymu draudžiamas nacistinių simbolių demonstravimas.

1-ajame policijos komisariate vėl surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. Keturių jaunuolių laukia dar viena administracinė byla. Vienas jų - nepilnametis.


Šiame straipsnyje: svastikossvastika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių