Klaipėdietis sukūreno daugiau nei 400 tūkst. litų?

Bemaž pusę milijono litų klaipėdietis verslininkas tikino netyčia sudeginęs židinyje. Tuo nepatikėjęs teismas už didelės vertės turto pasisavinimą jį įkalino.

Pinigų nebeatgavo

Tomas Dargis, po beveik septynerių metų nuo byloje minimų įvykių, suimtas teismo salėje. Vargu, ar tikėjęsis tokios bylos baigties vyras į teismą išklausyti nuosprendžio atėjo tuščiomis rankomis.

Ekonominius nusikaltimus tiriantys pareigūnai T.Dargio įvykdytą planą vadina fenikso sindromu. Tokiu planu yra pasinaudoję daugybė verslininkų. T.Dargis.

2003 metų pabaigoje į policiją kreipęsi bendrovių „Todesas“ ir „Arena interli“ atstovai. Jie teigė nesulaukiantys prekes iš jų įsigijusios bendrovės „Jultona“ mokėjimo. Šiai bendrovei tuo metu vadovavo T.Dargis. Pirmoji laukė 183 tūkst. litų už per keletą metų pateiktas prekes, o antroji - 48 tūkst. litų.

Skolos neatgaunantys verslininkai tikėjosi, kad teisėsaugos organai padės jiems. Tačiau iš tiesų teisingumas jiems parodė nuogą užpakalį - byla dėl turtinės žalos padarymo apgaule užsitęsė ir sulaukė senaties termino. Dešimčių ir šimtų tūkstančių litų verslininkai neatgavo.

Autobusėlį nurašė

Tik byla dėl didelės vertės turto pasisavinimo baigta vakar, T.Dargis pripažintas kaltu ir nuteistas kalėti. Tačiau šioje byloje civilinio ieškinio nebuvo, tad nukentėjusieji patyrė tik moralinę satisfakciją.

Pajutęs, kad netrukus gali būti pričiuptas, T.Dargis sugyventinės rankomis įsigijo kitą bendrovę, jos pagrindu įsteigė dar vieną įmonę, pavadinęs ją „Todersta“. Tai yra trijų žodžių - Tomas Dargis statyba - santrumpa. Ji veikė ankstesnės įmonės „Jultona“ patalpose, joje dirbo tie patys darbuotojai.

„Jultonos“ turtas buvo pakankamas sumokėti skolas. Pinigų būtų dar ir likę, bet „verslo planas“ buvo kitas.

Žlugdomos bendrovės autobusėlis nurašytas. Oficialiai tai įforminta kaip negrįžtamas daikto sugadinimas. T.Dargis aprašė istoriją, neva pakeliui į Klaipėdą automobilis sugedo, verslininkui teko namo grįžti pakeleivinga mašina. Bene po dienos grįžęs prie pakelėje palikto mikroautobuso direktorius rado jį suniokotą ir apvogtą. Beje, viduje jis buvo palikęs ir mašinos dokumentus.

Nepastebėjo šimtų tūkstančių

2004 metų sausio 1 dieną direktorius T.Dargis pranešė buhalterei netyčia savo namo židinyje sudeginęs 417 tūkstančių litų. Tai buvo bendrovės pinigai.

Teisme verslininkas kelis kartus aiškino apie tai. Neva įmonė neturėjo seifo, tad bendrovės pinigus jis kiekvieną vakarą parsiveždavo namo, o rytą vėl nuveždavo į darbą.

T.Dargis pasakojo, kad paskutinę 2003 metų dieną jis susidėjo į juodą šiukšlių maišą minėtą sumą ir parsivežęs namo padėjo šalia židinio. Tądien jį netikėtai užklupo svečiai. Jiems išėjus verslininkas išgėrė taurę vyno ir į prakurą kartu su malkomis per apsirikimą švystelėjo maišą su banknotais.

Pirmąjį teismo posėdį stebėjo kelios vienos uostamiesčio kolegijos studentės. Išgirdusios tokį aiškinimą, merginos nesusiturėjo ir garsiai prunkštelėjo.

Policininkai svėrė banknotus

Kad ir kokia neįtikima atrodo kaltinamojo versija, pareigūnai priversti ją tirti. Jie atliko eksperimentą - pasvėrė neva sudegintą sumą pinigų, supakavę ją įvairiomis kupiūromis. Pakuotė po 100 litų užėmė bemaž pusę 30 litrų šiukšlių maišo ir svėrė beveik pusketvirto kilogramo, po 200 litų kupiūrų pakuotė nesiekė nė 2 kilogramų, o po 500 litų kupiūromis ši suma svėrė tik 800 gramų.

Keista, kad bylos tyrėjai per ne vienerius metus užtrukusį tyrimą nepasidomėjo, kaip atrodo židinys, nepaieškojo nedegių banknotų dalių.

T.Dargis vėliau aiškino nemokėjęs įforminti pinigų praradimo. Tačiau automobilio atveju jis viską atliko teisingai.

Deklaravo milžinišką pelną

Kur dingo neva sudegę pinigai aiškėja iš naujosios T.Dargio bendrovės „Todersta“ ataskaitos bei darbuotojų liudijimo teisme.

Kaltinamojo sugyventinė nenuslėpė, bendrovę, kuri peraugo į šią įmonę, už 10 tūkst. litų įsigijusi T.Dargio duotais pinigais.

Vos pradėjusi veikti bendrovė mokėjo lizingą už anksčiau įsigytą brangų „BMW“, o 2004 metais vos pradėjusi veikti bendrovė įsigijo dar vieną prabangų šios markės visureigį.

Ataskaitose fiksuota, kad per pirmuosius veiklos metus bendrovė turėjo 123 tūkst. litų grynojo pelno.

Neseniai ekonominius nusikaltimus tiriantys pareigūnai išplatino oficialš pranešimą apie tai, kad fenisko sindromas labai paplitęs Lietuvoje. Tai reiškinys, kai dirbtinai sunaikinama (kaip teigta „sudeginama“) viena įmonė, ir jos pagrindu sukuriama kita. Ko gero T.Dargis suklydo tik nesugebėjęs įtikinamai paaiškinti pinigų praradimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių