Klaipėdiečius puola žarnyno infekcijos

Mažuosius klaipėdiečius pastaruoju metu vis dažniau atakuoja ūmios žarnyno infekcijos. Gydytojai pastebi, kad tokių ligonių padaugėjo nuo vasario pradžios.  

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras (VSC) patvirtino, jog šiuo metu fiksuojamas sezoninis žarnyno infekcijų pakilimas. Per pirmąsias šešias šių metų savaites užregistruota 191 ūmi žarnyno infekcija.  Ji labiausiai puola ikimokyklinio amžiaus vaikus. Tačiau tarp sergančiųjų šiemet nemažai paauglių ir suaugusiųjų, ko nebūdavo ankstesniais metais. Sergama net šeimomis.  

Tačiau ligos protrūkio šiemet neužfiksuota, nors pavienių infekcijos atvejų registruojama beveik visuose uostamiesčio darželiuose. Pernai būta keturių protrūkių.

70 proc. atvejų nustatoma virusinės kilmės žarnyno infekcija. Pernai šis procentas buvo mažesnis.

Pasak VSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Inos Kuznecovos, pastarųjų infekcijų galbūt padaugėjo dėl geresnės diagnostikos. Bet neatmetama galimybė, kad galėjo pagausėti ir pačių virusų.

Pernai tokiu pačiu laikotarpiu buvo užfiksuotos 223 ūmios žarnyno infekcijos, bet iš jų tik 58 proc. buvo virusinės kilmės.

Ūmią žarnyno infekciją išduoda neaukšta temperatūra (iki 38 laipsnių), vėmimas, pilvo ir galvos skausmai, silpnumas, viduriavimas. Kūdikiai ir maži vaikai dėl viduriavimo bei vėmimo netenka daug skysčių, mineralinių medžiagų, tad jie guldomi į ligoninę.

I.Kuznecova priminė, kad negaluojančio vaiko nereikėtų skubėti vesti į darželį - virusas plinta iki dviejų savaičių. Specialistė taip pat nepatarė mažiesiems ligoniams duoti minkštų žaislų, per kuriuos liga itin sparčiai dauginama.

Virusines žarnyno ligas vaikams dažniausiai sukelia rota ir noro virusai. Šie virusai išsiskiria su infekuoto žmogaus išmatomis.

Virusai plinta, esant glaudžiam kontaktui su ligoniu, per užterštus ligos sukėlėjais namų apyvokos daiktus, žaislus, maistą ir vandenį. Įtariamas ir oro lašelinis plitimo būdas.


Šiame straipsnyje: žarnyno infekcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių