Klaipėdiečiams pagrobti vaiką pavyko neiškart

Už vaiko pagrobimą teisiamas klaipėdietis prabilo apie pirmą nepasisekusį bandymą įvykdyti tokį pat nusikaltimą.

Pirmas pagrobimas nepavyko

Trečiadienį Klaipėdos apygardos teismas pradėjo nagrinėti mažamečio pagrobimu bei didelės vertės turto prievartavimu kaltinamų 42 metų Genadijaus Ušurenkino ir 46 metų Vladimiro Karpovo baudžiamąją bylą.

G.Ušurenkinas teisme buvo itin atviras. Jis ne tik papasakojo apie draugo ir bendrininko bandymą jį paveikti visą kaltę prisiimti sau vienam, bet ir apie nepavykusį bandymą pagrobti kitą vaiką.

“Maždaug nuo sausio 20 dienos eidavau prie mokyklų, žvalgydavausi vaikų, bet kas nors sukliudydavo įvykdyti planą. Kartą prie buvusio prekybos uosto pamačiau ateinantį vaiką. Kaip ir tą kurį pagrobiau vėliau, paėmiau už peties, pasakiau, kad jo mama skolinga man pinigų ir jis pagyvens su manimi, kol ji grąžins skolą. Bet vaikas sušuko ir pabėgo. Negalėjau jo vytis, nes priešais atėjo kažkoks žmogus“, - apie bandymą pralobti pasakojo G.Ušurenkinas.

Norėjo padėti draugui

Vyras pasakojo, kad vasario 2-ąją baigėsi terminas grąžinti pinigu dviem greitųjų paskolų bendrovėms. Jau porą mėnesių jis su V.Karpovu kurpė planus, kaip pralobti. Vienas jų buvo – pagrobti vaiką ir pareikalauti už jį išpirkos.

Už gautus šimtus tūkstančių litų V.Karpovas planavo pradėti metalo supirkimo ir perpardavimo verslą.

G.Ušurenkinas teisme pasakojo, kas draugai susitarė sėkmės atveju pinigus pasidalinti pusiau, o jei jie įkliūtų, visą kaltę prisiimtų Genadijus.

Kodėl jis ketino būti toks dosnus draugui, G.Ušurenkinas nesugebėjo paaiškinti, kaip ir atsakyti logiškai į daug kitų klausimų.

Abejoja psichine sveikata

Jis pats pasakojo, kad yra neįgalus ir nuo 2000-ųjų dažnai gydydavosi Švėkšnos psichiatrijos ligoninėje.

Apie sūnaus proto ribotumą kalbėjo ir G.Ušurenkino mama. Ji tikino, kad sūnus labai lengvai draugų įkalbamas atiduoti pinigus. Moteriai teko mokėti sūnaus skolas spręsti per jo naivumą atsiradusias problemas.

G.Ušurenkiną ginanti advokatė paprašė teismą iškviesti liudyti psichiatrą, kuris tyrė šį kaltinamąjį ir davė išvadą, kad jis yra pakaltinamas.

Teisininkė mano, kad ginamasis gali būti riboto pakaltinamumo, tad už tai ką padarė gali būti baudžiamas lengvesne bausme, nei numato įstatymas.

Bendrininkas kaltę neigia

V.Karpovas įtikinėjo teismą, kad apie draugo planus pagrobti vaiką nieko nežinojo. Net, kai svetimas vaikas atsirado bendrai nuomojamame bute, jis nesupratęs, kad už mažametį iš motinos reikalaujama išpirkos.

Šiemet vasario 2-osios rytą G.Ušurenkinas nepažįstamas pirmokėliui pasakė, kad šis pabus pas jį, kol mama grąžins skolą ir parsivedė vaiką. Vedamas vaikas sutiko pažįstamą mergaitę ir jai kažką pasakė.

Netrukus berniuko mama sulaukė kaimynės skambučio. Moteris papasakojo, kad dukra matė vaiką vedamą nepažįstamo vyro. Berniuko mama paskambino į mokyklą ir įsitikino, kad sūnaus nėra pamokose.

Netrukus ją pasiekė ir pagrobėjo žinutė.

Tą pačią dieną G.Ušurenkinas banke atsidarė naują banko sąskaitą. Į ją vaiko mama turėjo pervesti pinigus.

Pagrobėjus pavykos susekti specialiąja aparatūra, padedančia nustatyti, kur yra skambintojas.

Reikalavo neišduoti bendrininko

Teismo šaukimas liko neįteiktas vienai pagrindinių liudytojų – G.Ušurenkino sugyventinei Gertrūdai. Išvaryta iš nuomojamo buto ji, greičiausiai, išvažiavo į Plungę, iš kur yra kilusi ir kur gyvena jos giminaičiai.

Į teismą liudyti buvo atvežtas buvęs G.Ušurenkino areštinės kameros kaimynas. Jis pripažino, kad paprašytas kito kalinio įkalbinėjo neliudyti prieš V.Karpovą.

Jaunas nusikaltėlis tikino, kad kameroje sumušė dvigubai vyresnį vyrą iš pasipiktinimo dėl jo įvykdyto nusikaltimo. Šiaulių tardymo izoliatoriaus medikai užfiksavo kraujosruvas.

Tai buvo ne vienintelis bandymas paveikti G.Ušurenkiną, kad jis visą kaltę prisiimtų sau vienam.

Vaikas kūrė pabėgimo planą

Berniuko mama pasakojo, kad namuose stengiamasi vaikui nepriminti apie pagrobimą. Taip bandoma vaiką apsaugoti nuo blogų prisiminimų. Už patirtus išgyvenimus vaiko mama prašo priteisti jai 30 tūkst. litų.

Šeima gyvena netoli namo, kuriame butą buvo išsinuomoję pagrobėjai. Grįžęs namo pirmokėlis ilgai stovėjo prie lango žiūrėdamas į tą namą.

Vėliau berniukas pasakojo, kad buvo sukurpęs planą kaip pabėgti nuo jį prižiūrėjusios G.Ušurenkino sugyventinės. Jis prašėsi išleidžiamas į kiemą pažaisti. Tačiau moteris jo neišleido.

Vaikas buvo maitinamas duona ir tirpia kava. Daugiau maisto namuose nebuvo. Tądien V.Karpovas parduotuvėje nupirko kelis produktus prieš tai lombarde užstatęs savo mobilaus ryšio telefoną.

Vaiko išlaisvinimo operacija:


Šiame straipsnyje: vaiko pagrobimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių