Klaipėdiečiai trichinelioze užsikrėtė nuo šernienos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Klaipėdoje trichinelioze susirgo ir šiuo metu gydomi ligoninėje du vienos šeimos nariai. Dabar jau neabejojama, kad jie užsikrėtė nuo pačių pasigamintų šerno mėsos produktų.

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad šių metų rugsėjo pradžioje sumedžiotų šernų mėsos gaminiais buvo pavaišinti dar keli žmonės, kurie konsultuojami medikų.

Penktadienį Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijos specialistai rūkytos šernienos kumpelio mėginyje aptiko trichinelių lervų.

Trichineliozė – ūmus žmonių ir gyvūnų susirgimas, kurį sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmogus užsikrečia valgydamas nepakankamai termiškai apdorotą kiaulieną, šernieną arba kitokią žvėrieną, kurios raumenyse yra trichinelių lervų.

Ligos klinika gali būti labai įvairi – tai lemia į organizmą pakliuvusių trichinelių kiekis bei žmogaus individualus jautrumas infekcijai. Ligos požymiai dažniausiai išryškėja parėjus 2-3 savaitėms nuo užsikrėtimo. Trichineliozė žmonėms pasireiškia silpnumu, pykinimu, aukšta temperatūra, veido, akių vokų pabrinkimu, raumenų bei sąnarių skausmais.

Lietuvoje žmonių trichineliozės protrūkių priežastis dažniausiai yra smulkiuose namų ūkiuose užaugintų kiaulių mėsa, kuri nebuvo tikrinta dėl trichineliozės (apie 57 proc. visų protrūkių) ir šerniena (apie 19 proc.).

Kaip išvengti užsikrėtimo trichinelioze?

Maistui vartoti tik veterinarijos specialistų patikrintą kiaulieną ir šernieną.

Visa skerdiena turi būti tikrinama dėl trichineliozės. Reikia nupjauti gabaliuką (apie 100 gramų) raumenų (geriausiai diafragmos, liežuvio, tarpšonkaulinių raumenų) ir nunešti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją. Tik gavus neigiamą atsakymą galima vartoti mėsą maistui.

Jeigu skerdienoje randama nors viena trichinelės lerva, skerdiena turi būti sunaikinama. Trichinelių lervos yra labai atsparios. Sušaldytos iki -18°C temperatūros mėsoje trichinelių lervos žūna per 10 dienų. Sūdant ar rūkant mėsą bei dešras, jos žūna tik viršutiniuose sluoksniuose. Net verdant ar kepant didelius gabalus, jų viduje trichinelės išlieka gyvos.

Nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos

Į turgavietes patenka mėsa patikrinta dėl trichineliozės, tačiau kilus įtarimui dėl mėsos kokybės, galima paprašyti, kad būtų  parodytas veterinarijos laboratorijos spaudas ant mėsos.

Graužikai yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje. Pelės žiemai subėgdamos į gyvenamuosius namus, pavasarį – į laukus ir miškus, perneša šią ligą nuo laukinių gyvūnų naminiams, ir atvirkščiai. Todėl būtina ūkiuose naikinti graužikus, nuo kurių dažniausiai ir užsikrečia kiaulės, nutrijos ir kiti gyvūnai.

Kiaules gali užkrėsti ir medžiotojai, jas šerdami žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kurios gali būti užkrėstos trichinelėmis. Todėl sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų, valkataujančių šunų ir kačių lavonus reikia sudeginti arba giliai užkasti, kad jų nesuėstų kiaulės ar kiti laukiniai gyvūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių