Klaipėdiečiai suskubo taupyti elektrą laiptinėse

Nuo sausio ženkliai pabrangus elektrai, daugiabučių namų gyventojai suskubo ieškoti būdų, kaip sutaupyti energiją laiptinėse. Vieni paprasčiausiai išsuka lemputes, kiti ieško modernesnių būdų.

Įmonės „City Service“, kuriai priklauso šešios uostamiesčio namų valdos, Klaipėdos padalinio vadovas Mindaugas Genys tvirtino, jog šiemet ypač padaugėjo gyventojų, kurie prašo laiptinėse įrengti automatizuotą apšvietimą, kuris reaguoja į judesius ir garsą.

Pernai tokia sistema buvo įrengta apie 40 uostamiesčio daugiabučių namų laiptinių.

„Tai efektyviausias būdas taupyti elektrą laiptinėse. Ten kur tokios sistemos nėra šviesa laiptinėse dega visą naktį. Gyventojai juk neprilakstys išjunginėti. Kai įrengi apšvietimo sistemą su judesio ir garso davikliais, tokios problemos nebelieka. Žmonės vis dažniau prašo ją sumontuoti. Jaučiasi, kad nori taupyti“, - pabrėžė vadovas.

M.Genio teigimu, įsirengti apšvietimą, reaguojantį į judesius ir garsą, nėra brangu. Tokios sistemos sumontavimas vienoje penkiaaukščio namo laiptinėje atsieina iki tūkstančio litų.

Klaipėdiečiai, siekdami sutaupyti energiją laiptinėse, senas elektros lemputes keičia naujomis - taupančiosiomis. Tačiau šį būdą dažniausiai pasirenka asmenys, kur gyventojai yra susibendravę, vieni kitus pažįsta, pasitiki.

„Taupančios lemputės kainuoja kur kas brangiau nei paprastos. Šias renkasi asmenys, kuri žino, kad kaimynas jos neišsuks“, - teigė M.Genys.

Anot jo, pernai dalis klaipėdiečių nemažai elektros energijos laiptinėse sutaupė, įsivedę dieninius ir naktinius elektros tarifus. Tačiau dabar šis būdas nėra efektyvus. Tarifai nelabai skiriasi.

Taupydami elektros energiją, klaipėdiečiai griebėsi ir tokių būdų, kurie sukelia problemų kaimynams. Dalyje laiptinių aikštelių yra išsukamos lemputės. Kai kuriose namuose jau daug metų apšvietimo jungiklis yra tik pirmame aukšte. Tuo piktinasi anksti į darbą išeinantys ir vėlai grįžtantis klaipėdiečiai.

„Išeini į darbą, o laiptinėje tamsa. Nieko nematai. Gyvenu trečiame aukšte. Apšvietimo jungiklio čia nėra. Baisu, kad kas neužpultų“, - guodėsi viename Kauno gatvės name gyvenanti klaipėdietė.

M.Genys pabrėžė, jog šią žiemą nemažai klaipėdiečių susirūpino šilumos mazgo modernizavimu.

„Anksčiau tokių prašymų sulaukdavome nedaug. Dabar gyventojai ateina ir nori, kad įrengtume automatizuotą šilumos mazgą. Bando taupyti šilumą, nes sąskaitos už šildymą didelės. Paprastai pirmas klausimas, kurį gyventojai nori išspręsti - šilumos mazgo modernizavimas, antras - apšvietimo, reaguojančių į judesius ir garsą, laiptinėse įrengimas“, - pasakojo M.Genys.


Šiame straipsnyje: elektradaugiabučiai namai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių