Jūroje palaidotas cheminis ginklas – grėsmė regionui

Ketvirtadienį šalies vadovas Valdas Adamkus išreiškė susirūpinimą dėl Baltijos jūroje palaidoto cheminio ginklo.

Apie tai prezidentas kalbėjo susitikime su Vilniuje viešinčiu Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos generaliniu direktoriumi, ambasadoriumi Rogeliu Pfirteriu. 
Lietuvos vadovas atkreipė organizacijos generalinio direktoriaus dėmesį ne tik į cheminio ginklų atsargų naikinimo klausimą, bet ir į vis aktualesnes su cheminiu ginklu susijusias aplinkosaugos problemas.

„Mane, ilgą laiką dirbusį aplinkos apsaugos srityje, jau ne vieną dešimtmetį neramina po antrojo pasaulinio karo Baltijos jūroje paskandintas cheminis ginklas. Ilgą laiką šis klausimas buvo primirštas, tačiau planuojami nauji dideli infrastruktūriniai projektai Baltijos jūroje iš naujo mums primena apie visam regionui galintį grėsti pavojų", - sakė Prezidentas V.Adamkus.

Lietuvos vadovas pažymėjo, kad šiam svarbiam klausimui ypatingą dėmesį turėtų skirti ne tik su Baltijos jūra besiribojančios šalys, bet ir tarptautinės organizacijos.

 „Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos dėmesys Baltijos jūroje paskandintam cheminiam ginklui yra svarbus siekiant išsaugoti saugią ir švarią Baltijos jūrą ir su ja besiribojančių šalių ekologinį saugumą", - pabrėžė šalies vadovas. 

 Žinoma, kad po Antrojo pasaulinio karo Baltijos jūroje paskandinta apie 40 tūkst. tonų cheminio ginklo, kurio sudėtyje yra apie 13 tūkst. tonų kovinių nuodingų medžiagų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių