Jūra atidavė burlaivio nuolaužą

Kelerius metus jūros blaškytos prieš šimtmetį nuskendusio burlaivio liekanos vakar išvaduotos iš pakrantės smėlio gniaužtų ir iškeliavo į Lietuvos jūrų muziejų, kur taps ekspozicijos dalimi.

Šiandien nuo ryto Jūrų muziejaus darbuotojai, padedami bendrovės „Hidrostatyba“ darbininkų, bandė išlaisvinti, kaip spėjama, 20 amžiaus pradžioje pastatyto, Hamburgo uoste registruoto motorinio burlaivio fragmentą.

Greičiausiai jis nuskendo 1924 metais prie Klaipėdos uosto vartų, plukdydamas į mūsų miestą cementą. Sukietėjęs cementas netrukus po nelaimės buvo nutemptas prie šiaurinio molo ir tapo jo sutvirtinimo dalimi.

Pats laivas susprogdintas, nes trukdė laivybai. Pusė jo korpuso netrukus nuplukdyta į uostą, o likusioji, pasak Jūrų muziejaus istoriko Romo Adomavičiaus, ilgus metus buvo blaškomos Baltijos bangų.

Bene prieš trejus metus nemažas šio laivo fragmentas buvo atblokštas į Melnragės krantą. Kol muziejininkai derino planą radinį nuplukdyti į Kopgalį, fragmentas buvo užneštas smėliu, žvejai jį pririšo prie stulpo, bet kilusi audra jį nubloškė į gelmes.

Tik neseniai gerokai aplaužytas ir triskart sumažėjęs laivo korpuso gabalas vėl aptiktas Melnragės krante.

Pasak R.Adomavičiaus, pušiniai laivo bortai, medinės vinys ir radinyje gerai įžiūrimas burlaivio statybos būdas turėtų tapti įdomiu muziejaus eksponatu ne tik besidomintiems laivyba, bet ir būsimiesiems laivų statytojams.

Šiandien laivo nuolaužos išgabenimo darbai strigo, nes sunkiasvorė technika įklimpo pakrantės smėlyje.

„Melnragė nuo seno yra tikras laivų kapinynas. Tokį teiginį patvirtintų ir vietos žvejai. Jų tinklai dažnai užkliūva už seniai nuskendusių laivų nuolaužų, o bangos neretai jas išmeta į krantą. Pajūriu vaikštinėjantys žmonės juos mato, tik ne visada atpažįsta“, - pasakojo istorikas. 

 


Šiame straipsnyje: burlaivio liekanos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių