Juodkrantėje - "Vasaros MEDIA studija“

Jau dvyliktą kartą vykstanti edukacinis projektas ,,Vasaros MEDIA studija“ grįžta į Juodkrantę.

 

Kino dirbtuvės vėl suburs kino studentus bei profesionalus kartu mokyti, mokytis bei kurti kino. Gilinantis į aktualiausias jaunojo lietuviško ir europietiško kino problemas, buvo ieškoma naujos aktualios temos, kuri praplėstų jaunųjų kino kūrėjų žinias. Taigi šiais metais pasirinkta tema: „Aktorius kine: nuo scenarijaus iki ekrano“.

2010 metais “Vasaros MEDIA studija” didžiausią dėmesį skirs aktoriaus ir režisieriaus bendravimo meistriškumui kine, sieks suburti jaunuosius audiovizualinių menų kūrėjus iš skirtingų Europos kino bei teatro mokyklų intensyviam teoriniam ir praktiniam darbui.

Nuo liepos 5 iki 18 dienos dalyviai klausys paskaitų, dalyvaus individualiuose užsiėmimuose su dėstytojais, patys kurs filmus.

Dešimt filmavimo komandų, kuruojamų Lietuvos bei užsienio profesionalų, gilinsis į duotą temą, ieškos tinkamų meninių sprendimų, savo sukurtoms istorijoms pasakoti.

Pasitelkus profesionalius ir išskirtinius dėstytojus-konsultantus, tobulinsime jaunųjų kino kūrėjų gebėjimus pasakoti istorijas išraiškingų ir įtikinančių kino herojų pagalba. Dėstytojai-konsultantai vadovaus pasiruošimui, scenarijų rašymui, režisierių darbui su aktoriais bei konsultuos dalyvius viso filmų kūrimo proceso metu.

Kadangi tiek Lietuvoje, tiek Europos kino mokyklose dar nėra kino aktorių studijų tradicijos, ši tema yra ypač aktuali visiems dalyviams. Dauguma aktorių turi darbo patirtį scenoje, tačiau  darbo prieš kamerą specifika jiems yra mažiau įprasta.

“Vasaros MEDIA studijos 2010” metu bus siekiama dalintis tarpusavyje skirtingų Europos šalių kino studentų bei profesionalų patirtimi bei idėjomis, visą dėmesį skiriant aktoriaus darbo kine analizei nuo scenarijaus rašymo proceso iki filmo realizavimo didžiajame ekrane. Šiems tikslams įgyvendinti projekto organizatoriai kviesis pripažintus kino profesionalus iš Gruzijos, Vengrijos, Latvijos bei Lietuvos, kurie ves intensyvius teorinius ir praktinius seminarus dirbtuvių dalyviams.

Gela Kandelaki (Gruzija), režisierius, aktorius, scenaristas ir prodiuseris, atskleis profesionalių ir neprofesionalių aktorių darbo specifiką su režisieriais. Janos Xantus (Vengrija), kino ir teatro režisierius iškėlęs susikalbėjimo problemą, visų pozicijų kino kūrėjus sutelks intriguojančiam žaidimui. Kuo skiraisi ir kuo panaši vaidyba teatre ir prieš kamerą, pasakos kino ir teatro režisierius Janos Szasz (Vengrija). Jonas Vaitkus (Lietuva), gerai žinomas ir kaip teatro, ir kaip kino režisierius, sieks gilesnio žvilgsnio į aktoriaus meistriškumo paieškas. Režisierius Algis Mažeika (Lietuva) gilinsis į aktoriaus kūno raišką bei gebėjimą ją valdyti. O kino bei teatro režisierius Gatis Šmits ne tik supažindins dalyvius su vaidybos teatre ir kine skirtumais, pristatys režisierių bei aktorių bendradarbiavimą kino istorijoje, bet ir pasakos, kaip teisingai pasirinkti aktorių savo filmui.

Šie dėstytojai skaitys paskaitas anglų kalba, ves intensyvius mokymus, scenarijų rašymo konsultacijas, koordinuos filmavimų eigą bei prižiūrės filmų montažo darbus.

„Vasaros media studija‘ yra Europos Komisijos MEDIA Training programos projektas. Jį organizuoja Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos Mokomoji kino ir TV studija. Tarptautiniai projekto partneriai - Helsinki Metropolia University (Suomija), Latvian Academy of Culture (Latvija) ir National Academy for Theatre & Film Arts NATFA (Bulgarija). Pagrindinė projekto iniciatorė ir organizatorė Inesa Kurklietytė.

 

Projekto dalyviai ne tik bendrai dirbs, bet ir pramogaus. Organizatoriai ruošia atidarymo šventę, įvairiausių filmų peržiūras bei uždarymo ir apdovanojimų ceremoniją.

Tradiciškai geriausieji bus apdovanoti kūrybinių dirbtuvių uždarymo metu skulptoriaus A. Kuzmos sukurtomis “Žuvimis”. Visi besidomintys ir mėgstantys kiną turės galimybę išvysti šiuos filmus liepos 17 dieną  18.00 val. Juodkrantės kultūros namų kino salėje.


Šiame straipsnyje: Vasaros MEDIA studijapajūris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių