Į ką vertėtų atkreipti dėmesį perkant medų?

Atėjus peršalimo ligų sezonui daugelis iš mūsų skubame į turgų nusipirkti medaus. Tačiau kaip patikrinti medaus kokybę ir į ką vertėtų atkreipti dėmesį?

Medaus kokybė priklauso nuo to, kokiuose žaliuosiuose plotuose surenkamas augalų nektaras, kur yra plėtojama bitininkystė, kuo yra maitinamos bitės medaus nešimo laikotarpiu, daugybę reikalavimų turi atitikti bičių produktų ruošimo ir laikymo sąlygos.

Aviliai turi būti mediniai, medaus produkcijos fasavimo indai – būtinai stikliniai, o bitės gydomos tik biologinėmis priemonėmis. Nektaras, žiedadulkės ir kiti bičių produktai turi būti surinkti švarioje aplinkoje, todėl reikalaujama, kad bitynas būtų ne arčiau kaip 1500 m nuo magistralinių ir 500 m nuo krašto kelių, ne arčiau kaip 3 km nuo taršos šaltinių (fabrikų, sąvartynų, fermų, atliekų tvarkymo objektų) sanitarinės apsaugos zonos.

Turguje prekiaujantys gyventojai dažnai negali patvirtinti dokumentais, kaip yra paruošiami medaus produktai, nenoriai kalba apie tai, kokios yra jų laikymo sąlygos.

Perkant medų verta atkreipti dėmesį į jo spalvą (nuo bespalvės iki tamsiai rudos), kvapą ir skonį (tai priklauso nuo augalo kilmės). Svarbiausia, kad medus nebūtų suputojęs, nes medaus masėje esantys burbuliukai ar rūgštokas skonis parodo, kad jis yra surūgęs.

Taip pat įtarimų gali sukelti itin skystas medus, nes jis suskystėja pakaitinus didesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje, siekiant sustabdyti prasidėjusį medaus rūgimo procesą. Natūraliai medus pradeda kristalizuotis jau po trijų dienų nuo išėmimo.

Ant pakuotės ar indelio turi būti pateikta būtina ženklinimo informacija: produkto pavadinimas, prie pavadinimo gali būti nurodyta biologinė medaus kilmė (augalinė), jei medus surinktas vien ar daugiausia iš nurodyto šaltinio; regioninis teritorinis regiono pavadinimas, jei medus surinktas vien tiktai iš nurodyto regiono – gamintojo pavadinimas (bitininkas, adresas ir kt. informacija: telefono numeris, elektroninio pašto adresas).

Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad spalio mėn. uostamiestyje bendrovės „Naujasis turgus“ ir savivaldybės įmonės „Senasis turgus“ turgavietėse patikrinti 5 prekiautojai medumi, iš jų 1 prekiavo su verslo liudijimu ir 4 bitininkai. Buvo prekiaujama medumi, surinktu iš bitynų, esančių Šilutės rajono Vainuto seniūnijoje, Rietavo seniūnijoje, Vilkaviškio ir Klaipėdos rajone.

Prekiautojai pateikė visus būtinus dokumentus (bityno pasą, laboratorinių tyrimų protokolus, asmenines medicinines knygeles). Tikrinimo metu nustatyti tik nežymūs ženklinimo pažeidimai, t. y. ne visi bitininkai ženklinimo etiketėmis paženklina sufasuoto medaus pakuotes, o visą informaciją pateikia šalia esančioje bendroje kortelėje.

Tiekiami rinkai maistui skirti bičių produktai turi būti saugūs, kokybiški, gaunami iš sveikų bičių šeimų ir tvarkomi tvarkinguose bitynuose. Dėl to bitininkai, prekiaujantys medumi ir bitininkystės produktais tiesiogiai vartotojui, turgavietėse turi turėti bityno pasą, išduotą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

Be to, privalo turėti asmens tapatybės kortelę ir asmens medicininę knygelę, segėti kortelę, kurioje užrašytas prekiautojo vardas, pavardė, prekybos vietos numeris; laikytis asmens higienos reikalavimų: dėvėti švarius rūbus, palaikyti švarą ir tvarką prekiaujamoje vietoje.

Vis dėlto medų geriausia ir saugiausia pirkti iš pažįstamų bitininkų, kurių darbo metodai yra žinomi ir medaus kokybė nekelia abejonių.


Šiame straipsnyje: medusmedaus kokybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių