Gyventojai sukilo prieš TELE2

Trečiadienį uostamiesčio Trinyčių rajono gyventojai prie Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) surengė mitingą, kurio metu reikalavo išjungti mobiliojo ryšio operatoriaus TELE2 įrengtą ir eksploatuojamą judriojo ryšio siųstuvą ant dviaukščio individualaus namo, esančio Verpėjų g. 46.

Arčiausiai pavojingo sveikatai statinio gyvenanti Jūratė Daugmaudienė nuogąstavo, jog po antenos įrengimo pradėjo blogėti namiškių sveikata:

- Mano dukra pradėjo skųstis nesibaigiančiais galvos skausmais. Paguldžius ją į ligoninę, medikai negalėjo nustatyti, kas sukelia šiuos skausmus. Man pačiai blogėja regėjimas ir dauguma žmonių, kurie gyvena aplink anteną, jaučia įvairius sveikatos sutrikimus. Tai mes siejame tik su antenos atsiradimu.

J.Daugmaudienė augina ir veisia kanarėles, kurios net nustojo perėti, mat antena spinduliuoja tiesiai į verandą, kur ir gyvena šie paukščiai.

Pasak vieno iš mitingo organizatorių Romano Borisovo, negana to, kad siųstuvas yra kenksmingas žmonių sveikatai, jis įrengtas pažeidžiant įstatymus:

- Mažaaukščių gyvenamųjų namų kvartale įrengta antena neturi higienos paso. Tokiu atveju, jei nėra higienos paso, VSC judriojo ryšio anteną turėtų panaikinti, tačiau iki šiol tokių veiksmų nesiėmė. Mobilaus ryšio stotis yra pastatyta ant individualaus gyvenamojo namo stogo ir spinduliuoja tiesiogiai į kitų namų langus. Ne vienas kvartalo gyventojas, po šios stoties įrengimo, ėmė skųstis blogėjančia sveikata. Dėl to šiandien čia ir susirinkome. Sieksime, kad antena būtų išjungta.

R.Borisovas teigia, jog įstatymas judriojo ryšio stočių neleidžia statyti tik gyvenamųjų namų balkonuose ir lodžijose, tačiau jame nenurodyta, kokio aukščio pastatuose jos gali būti įrengtos.

„TELE2 vadovai ir akcininkai, užuot pastatę ir įrengę aukštą antenos stiebą, sutaupė įrengdami siųstuvą kelių metrų aukštyje, pačiame gyvenamųjų namų kvartalo viduryje", - piktinosi mitingo organizatorius.

Kaip portalui tvirtino R.Borisovas, mobilaus ryšio bendrovė, montuodama anteną, veikė slapčia:

- Praėjusių metų rugsėjo 2 dieną TELE2 darbuotojai atvyko montuoti antenos. Mašina, kuria jie atvyko, buvo be skiriamųjų bendrovės ženklų. Taip pat be skiriamųjų ženklų buvo ir darbuotojų rūbai. Paklausus, ką jie čia veikia, darbuotojai atrėžė, jog montuoja saulės baterijas. Buvo aišku, kad visa tai melas, o TELE2 veikia nelegaliais būdais. Todėl tai sukėlė tik dar didesnį gyventojų pasipiktinimą.

Klaipėdos VSC Saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Giedraitis sakė, jog iki šio mitingo žygiai jau pradėti, o higienos norma bus koreguojama. Anot jo, antena gali būti priskirta prie sudėtingų statinių, tačiau pagal dabar galiojančius įstatymus tikėtis, jog ji bus išmontuota, neverta.

„Antenos veikimą galėtų nutraukti tik laboratoriniai tyrimai, kurie parodytų, kad antenos spinduliavimas viršija normą. Tokie tyrimai bus atliekami artimiausiu metu, tačiau iki tol nieko pakeisti negalime", - tikino VSC Saugos skyriaus vyriausiasis specialistas.

Tuo tarpu gyventojai sako nepasitikintys VSC ir kitomis valdžios institucijomis bei netikintys, kad matavimai bus atlikti sąžiningai.

„Kas užtikrins, kad mobiliojo ryšio operatorius matavimų metu nesumažins spinduliuotės", - klausė mitingo dalyviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių