ES paramos sulauks ir Žemaitijos paveldo objektai

Ūkio ministras patvirtino 50 Valstybės planuojamų kultūros paveldo išsaugojimo projektų, finansuojamų iš 2007-2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos lėšų, sąrašą.

Komisijos sprendimu į sąrašą pateko turistus itin dominantys objektai, t. y. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją menančios pilys ir dvarai, militaristinio paveldo objektai bei lankomiausi muziejai, tokie kaip Palangos gintaro muziejus, Palangos botanikos parkas, Respublikinis V. Into akmenų muziejus, Valstybinis Kernavės kultūrinis rezervatas.

ES parama taip pat numatyta ir Palangos vasaros koncertų salės rekonstrukcijai, įrengiant daugiafunkcinį koncertų ir konferencijų centrą, esamų Klaipėdos pilies princo Frydricho ir princo Karlo bastionų rekonstrukcijai, išvystant Mažosios Lietuvos istorijos muziejų, Nidos ir Preilos senųjų (etnografinių) kapinių sutvarkymui, buvusios Platelių dvaro sodybos atstatymui, restauravimui ir pritaikymui viešiesiems turizmo poreikiams.

Finansinę paramą taip pat numatyta skirti 3 objektams iš Jono Pauliaus II piligrimų kelio programos: Marijampolės šv. Arkangelo Mykolo bazilikai ir Marijonų vienuolynui, Pažaislio kamaldulių vienuolynui ir Tytuvėnų bernardinų vienuolynui. Parmos sulauks ir penki į Lietuvos tūkstantmečio programą įtraukti dvarai: Plungės Oginskių dvaras, Rokiškio dvaras, Paežerių dvaras Marijampolėje, Šilutės Šojaus dvaras ir Užutrakio dvaras.

Preliminari atrinktų projektų pagal pateiktas koncepcijas vertė - 826,9 mln. litų. Jiems įgyvendinti numatoma skirti 215,7 mln. litų iš ES struktūrinės paramos fondų, dar 25,4 mln. litų - iš valstybės biudžeto.

„Nekilnojamojo kultūros paveldo objektams skirta finansine parama siekiame aktualizuoti turtingą Lietuvos kultūrinį paveldą, padidinti susidomėjimą svarbiais Lietuvos kultūros ir istorijos objektais: dvarais, pilimis, muziejais, skatinti vietinį ir užsienio turizmą", - teigia Ūkio ministerijos valstybės sekretorius Gediminas Miškinis.


Šiame straipsnyje: ES parama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių