Dujas norima išgauti Vakarų Lietuvoje

Lietuvos geologijos tarnybos (LGT) duomenimis, šalis turi nemažų dujų išteklių molingose uolienose. Kaip sakė LGT direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas, jau pradėtos svarstyti galimybės išgauti šias dujas, kurios būtų naudojamos šalies ūkio reikmėms.

Molingų formacijų dujos - tai netradicinės gamtinės biogeninės kilmės metano dujos. Skirtingai nuo įprastinių gamtinių dujų, šios dujos yra susikaupusios ne atskirose „gaudyklėse" (telkiniuose) bet molingose uolienose - skalūnuose, argilituose. Kadangi argilitai pasižymi ypatingai mažu skvarbumu, dujos išgaunamos dirbtinai sutrupinant molingas uolienas specialiuose gręžiniuose. Dujų gavybai dažniausiai naudojami horizontalūs gręžiniai, dėl savo konstrukcijos pasižymintys mažesniais įrengimo kaštais.

Baltijos regione bei Lietuvoje dujų gavybos požiūriu itin perspektyvios apatinio paleozojaus molingos silūro uolienos - graptolitiniai silūro argilitai. Lietuvos teritorija yra viena iš perspektyvesnių molingų graptolitinių argilitų plitimo arealų, todėl Lietuvos geologijos tarnyboje sukaupti naftos geologijos duomenys yra labai vertingi.

„Kalbant apie dujų išgavimą ir molingų uolienų, tai kalba eina tik apie Vakarų Lietuvos regioną. Šių dujų daugiausia turėtų būti ten, kur dabar išgaunama nafta", - portalui sakė LGT direktoriaus pavaduotojas Jonas Satkūnas.

Jungtinėse Amerikos Valstijose šios dujos jau seniai išgaunamos iš natūralių plyšių uolienose, bet pramoninė jų gavyba nebuvo rentabili. Tačiau pastaraisiais metais dėl išaugusių energijos kainų ir sparčiai besivystančių modernių technologijų molingų formacijų dujų pramoninė gavyba tampa pelninga.

Remiantis JAV patirtimi, bus svarstomos šių dujų gavybos galimybės ir perspektyvos Lietuvoje. Tai kitą savaitę su JAV dujų gavybos kompanijos "EurEnergy" atstovais aptars aplinkos viceministras Raimondas Paliukas ir LGT vadovai.

Lenkijoje šioje srityje aktyviai veikia dvi naftos kompanijos - 3Legs/Lane Energy ir EurEnergy, kurios 2007-2008 m. įsigijo angliavandenilių paieškos, žvalgybos ir gavybos leidimus keliolikai plotų Lenkijoje.


Šiame straipsnyje: molingos dujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių