Dėl vandens normų - neaiškumai

Klaipėdos miesto tarybai yra paruoštas naujas sprendimo projektas dėl šalto ir karšto vandens suvartojimo normų patvirtinimo, tačiau baiminamasi, jog šį sprendimą gali užginčyti Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė.

Bendrovės "Klaipėdos vanduo" vadovo Leono Makūno teigimu, nauja tvarka siekiama įvesti daugiau aiškumo. Esą vietoj 50 normų, išdėstytų senajame dokumente, liktų tik penkios, kuriso būtų palankios tiek vartotojams, tiek įmonei.

Vadovaujantis dabartinėmis normomis, išsiaiškinus, jog gyventojas savo bute savavališkai pažeidė vandens skaitiklį jam skiriama bauda. Tą mėnesį jis turi sumokėti viso namo nuostolius. Atskirais atvejai šios kainos svyruoja nuo 100 litų iki 1000 litų ir daugiau.

Pagal naująją tvarką žmogus piktybiškai sugadinęs apskaitos prietaisą per mėnesį turėtų mokėti pagal normą, kuri lygi septyniems kubiniams metrams žmogui, t.y. jis mokėtų taip, kaip gyventojai neturintys skaitiklių.

Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Kristinos Vintilaitės teigimu, teisės aktai numato, jog jei yra įrengtas vandens skaitiklis, tai turi būti atsiskaitoma pagal jo parodymus. Anot L.Makūno, jei skaitiklis pažeistas jo rodmenimis naudotis negalima, nes tai apibrėžiama Metrologijos įstatymas.

Jeigu naujosios šalto ir karšto vandens suvartojimo normos būtų patvirtintos, o paskui atšauktos, tai gyventojams būtų taikomas buvusios Statybos ir urbanistikos ministerijos nutarimas. Jame nurodoma, jog jei skaitiklis yra pažeistas, jis yra be plombos, prie jo negalima prieiti, tai nustatoma, jog vanduo 24 val. tekėjo 3 m/s greičiu. Taip skaičiuojama tol kol trūkumai būna pašalinti. Tokiu atveju per mėnesį žmonėms tektų mokėti apie 6500 litų per mėnesį.

Naujasis sprendimo projektas yra įtrauktas į Tarybos darbotvarkę. Miesto politikai šį klausimą turėrtų svarstyti gruodžio 23 d.


Šiame straipsnyje: vandens normos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių