Danės krantinėje - kapinaičių liekanos

Archeologai nustatė, kad prie Danės upės krantinės lapkričio pradžioje rasta kaukolė yra iš tarybiniais laikais sunaikintų 19 a. kapinių.

Rekonstruojant Danės upėje prie Senosios perkėlos išgriuvusią krantinę buvo aptikta žmogaus kaukolė. Palaikus rado darbus atliekantys „Hidrostatybos“ darbininkai, kurie kaukolę rado pakėlę išvirtusią krantinės plokštę.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio specialistai sustabdė statybos darbus, kad archeologai galėtų moksliškai ištyrinėti radimvietę.

Bendrovės „Hidrostatyba“ užsakymu archeologinius tyrinėjimus atliko archeologas Rokas Kraniauskas. Krantinėje buvo ištirtas 15 kvadratinių metrų plotas, kuriame aptikti keturi krantinės užpylimo sluoksniai. Tarp dviejų tarybinio laikotarpio sluoksnių buvo virš dvidešimties žmogaus palaikų kaulų. Šalia kaulų rasta sunykusio medinio karsto fragmentų.

Taip pat prie žmogaus kaulų aptiktas 1845 m. Prūsijos karalystės 1 pfenigas. XIX a. vietos krikščionių religiniuose papročiuose dar buvo išlikę archaiškų papročių, kai smulkios monetos būdavo įdedamos prie mirusiojo.

Kadangi minėtas smėlio sluoksnis yra tarp  sluoksnių, kurie buvo supilti sovietmečiu (juose aptikta tarybinių laikų smulkių buities radinių), galima konstatuoti, kad žmogaus palaikai į dabartinę jų radimvietę pateko su atvežtu statybiniu gruntu - smėliu, iškastu kažkuriose XIX a. Klaipėdos krašto kapinėse.

Kadangi kitų archeologinių vertybių šioje krantinės atkarpoje nėra išlikę, „Hidrostatyba“ galės tęsti numatytus krantinės rekonstrukcijos darbus.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys dėkoja žmogaus kaukolę pastebėjusiems darbininkams V.Pabrėžai ir A.Čėsnai už statybos darbų sustabdymą laiku, nes tokiu būdu buvo išsaugoti istoriniai radiniai ir pagerbtas kadaise palaidotų žmonių atminimas.


Šiame straipsnyje: įgriuvusi krantinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių