Baltijos žvejams padidintos kvotos

Šiandien Liuksemburge pasibaigė dvi dienas - spalio 19-20 d. - trukusi Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos sesija. Lietuvos delegacijai šioje Taryboje vadovavo žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. 

Spalio 20 d. paryčiui buvo pasiektas politinis sutarimas itin svarbiais klausimais - dėl Reglamento, kuriuo nustatomos žvejybos kontrolės sistemos Europos Bendrijose bei žvejybos galimybės Baltijos jūroje 2010 m. 

Šį kartą pasiekti žymūs laimėjimai dėl žvejybos galimybių Baltijoje:

-          Rytinių menkių kvota padidinta 15 proc.
-          Vakarinių menkių kvota padidinta 8,6 proc.
-          Šprotų kvota sumažinta tik 5 proc. lyginant su šių metų kvota (pradžioje buvo siūloma sumažinti 15 proc.)
-          Strimelių centrinėje Baltijoje kvota sumažinta 12 proc. (pradžioje buvo siūloma mažinti 15 proc.) lyginant su šių metų kvota. 

Siekiant padidinti menkių žvejybos selektyvumą, buvo įtrauktos techninės priemonės, kurios sudarys galimybę žvejoti didesnio dydžio menkes. Lietuvos, Lenkijos bei Latvijos prašymu reikalavimai dėl šių techninių priemonių įsigalios ne nuo kitų metų pradžios, bet nuo kovo mėn. Lietuvos žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus reikalavimu, Komisija paskelbė, kad šių techninių priemonių efektyvumas bus įvertintas ir, esant būtinybei, ateityje jos bus peržiūrėtos. 

Lietuva Tarybos sesijoje iškėlė šalies žvejams labai svarbų klausimą dėl galimybės teikti viešąją paramą naujų laivų įsigijimui. Ministras Kazys Starkevičius iškėlė šią iniciatyvą, siekdamas pagelbėti Lietuvos žvejams tinkamai adaptuotis žvejybos versle dabartinėmis sunkiomis sąlygomis bei atsižvelgdamas į tai, kad Lietuvos laivynas yra itin senas ir negali konkuruoti su kitų šalių laivynais. 

Pažymėtina, kad ES senbuvės turėjo galimybę iki 2002 metų atnaujinti savo laivyną. Lietuva ir kitos naujos ES šalys narės neteko šios galimybės, nes ši nuostata buvo panaikinta prieš joms įstojant į ES. 

Lietuvą dėl šios iniciatyvos palaikė Latvijos, Estijos, Graikijos ir Kipro delegacijos. Vokietijos žemės ūkio ministras pažymėjo, kad supranta Lietuvos problemas ir paragino Europos Komisiją imtis veiksmų jas sprendžiant Lietuvos naudai. 

Žuvininkystės ir jūrinių reikalų komisaras Joe Borgas paaiškino, kad atsargiai vertina galimybes keisti nustatytas paramos iš Europos Žuvininkystės Fondo taisykles, bet atkreipė dėmesį į Lietuvos išsakytas problemas ir paragino dėti pastangas išnaudoti esamas paramos galimybes modernizuojant laivus. Taip pat akcentavo, kad pozityviai vertintų Lietuvos iniciatyvas gauti papildomą paramą pagal žvejybos laivynų adaptavimo schemas esant sunkioms ekonominėms aplinkybėms. 

Ministras Kazys Starkevičius ir toliau dės pastangas ieškant galimybių padėti Lietuvos žvejams atnaujinti bei modernizuoti žvejybos laivus.


Šiame straipsnyje: žvejyba jūroje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių