Baigėsi dar viena era: viso gero, analogine TV

Simboliška, kad kartu su Seimo rinkimų pabaiga, Lietuvoje baigiasi ir dar viena era. Naktį iš sekmadienio į pirmadienį, 3 val. nakties bus išjungti analoginės antžeminės televizijos siųstuvai.

Taip Lietuvoje baigiasi net 55-erius metus besitęsusi analoginės televizijos era. Lietuva paskutinė iš Baltijos valstybių perėjo vien tik prie skaitmeninio TV transliavimo.

Tie gyventojai, kurie iki šiol televizijos signalą gaudavo analoginiu antžeminiu būdu ir kurie nepasirūpino skaitmeninės televizijos žiūrėjimui skirtais televizoriais ar neturės televizoriaus priedėlių, vietoje įprasto vaizdo išvys mirgėjimą.

Žinoma, jei susiruošėte pirmadienio naktį praleisti su lietuviškomis televizijomis, skirtumo gal ir nepajusite, nes beveik visos Lietuvos televizijos iki 2 val. nakties programas jau baigia. Tačiau rytą, prieš darbo pradžią, įsijungus pažiūrėti LRT „Labas rytas, Lietuva” ar „Lietuvos ryto” televizijos „Ryto reporterį” laidų galite ir nepamatyti.

Įsigijus reikalingą įrangą, galėsite nemokamai matyti iki 13 skaitmeninių kanalų. Tai „LRT televizija”, „LRT kultūra”, LNK, TV3, TV1, BTV, TV6, „Info TV”, „Liuks!”, „Lietuvos ryto TV”, „Sport1”, „BBC World News” ir „TV Polonia”.

Kodėl skaitmeninė?

Lietuvoje skaitmeninis signalas pradėtas perduoti dar 2001 m. Pereiti vien prie skaitmeninio transliavimo buvo nuspręsta 2008 m. Kaip pereinamasis laikotarpis buvo numatyti ketveri metai. Taip Lietuva prisidėjo prie Europos Komisijos iniciatyvos keisti analoginę TV skaitmenine. Latviai ir estai analoginę televiziją išjungė jau 2010 m.

Skaitmeninis signalas yra „talpesnis” – tai lemia ne tik geresnės kokybės vaizdą bei garsą, tačiau padidina tikimybę gauti mažiau „užterštą” signalą. Žiūrovai su televizijos programa gali gauti ir papildomų paslaugų, tokių kaip subtitrų įvairiomis kalbomis.

Transliuotojams skaitmeninis signalas suteikia galimybę geriau išnaudoti dažnius – signalas užima mažiau vietos, tad atsiranda galimybė transliuoti daugiau programų ar atlaisvinti dažnius kitų paslaugų teikėjams.

2012 m. tik trys Vakarų Europos šalys nebuvo išjungusios analoginės antžeminės televizijos transliavimo. Tai Graikija, Airija ir Italija. Rugsėjo mėnesį tai padarė Didžioji Britanija, Čekija ir Slovakija.

Rinkos tyrimų kompanijos TNS LT duomenimis, šių metų pirmą pusmetį analoginę TV žiūrėjo 22,3 proc. šeimų. Be televizoriaus gyvena dar 8 proc. šeimos ūkių.

Dar galima prašyti kompensacijų

Daliai gyventojų už skaitmeninės įrangos įsigijimą priklauso kompensacijos. Jei jūsų pajamos per mėnesį yra mažesnės nei 525 Lt, jūs galite kreiptis į savivaldybių socialinės paramos skyrius. Tai galite padaryti iki lapkričio 20 d.

Kompensuojamos skaitmeninės televizijos priėmimo įrangos – televizoriaus, televizijos priedėlio, imtuvo ar antenos – įsigijimo išlaidos, bet ne didesnės kaip 100 litų. Įrangos įsigijimo data - nuo šių metų balandžio 30 d. iki lapkričio 20 d.

Kreipiantis dėl kompensacijos reikia pateikti: prašymą-paraišką (pildoma vietoje); asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; pažymas apie pajamas (bendrai gyvenančių asmenų ar vieno gyvenančio asmens už 3 paskutinius mėnesius iki kreipimosi mėnesio arba kreipimosi mėnesio, jeigu bent vieno iš bendrai gyvenančių ar vieno gyvenančio asmens pajamų šaltinis ar bendrai gyvenančių asmenų sudėtis, palyginus su 3 praėjusiais mėnesiais, pasikeitė); sąskaitą faktūrą, kurioje būtų nurodyta, kad buvo įsigytas televizorius, televizijos priedėlis, televizijos imtuvas ar televizijos antena; mokėjimo dokumentą: kasos čekį, pajamų orderį, mokėjimo nurodymą ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
na*** tas telikas jai yra internetas ,nera kas 10 min reklaminiu pauziu :DDD

qeeede

qeeede portretas
Ta antzeminia analoginia televizija jau pries 20 metu reikejo isjungti kad homoseksualistai negaletu uzsiemineti savo demagogija.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių