A.Sekmokas: suskystintų dujų terminalas tikrai bus

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pareiškė, kad Lietuva tikrai statys suskystintų dujų terminalą, o vienintelė galima jo vieta yra "Klaipėdos naftos" terminalas.

"Nuostata yra vienareikšmiška - statysime dujų terminalą. Vietą matau kol kas tik "Klaipėdos naftoje". Reikia, kad konkretus ūkio subjektas tą darytų", - BNS sakė A.Sekmokas, kuris praėjusią savaitę dalyvavo Londone vykusioje konferencijoje LNG 2010, kurioje nagrinėti prekybos suskystintomis dujomis techniniai, finansiniai ir aplinkosauginius aspektai.

Pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo A.Sekmokas žurnalistams sakė, jog dujų terminalo projektavimo darbai turėtų prasidėti dar šiemet.

"Praėjusią savaitę buvo pateikta koncepcija dėl dujų įstatymo, kuria numatoma, kad mes visgi turime spręsti tiekimo saugumo klausimą. Dabar tas klausimas nėra sprendžiamas - turime vienintelį tiekėją ir todėl mokame vieną iš aukščiausių kainų Europoje", - teigė jis.

Pasak A.Sekmoko, kol kas nėra galutinai apsispręsta dėl dujų terminalo valdymo modelio. Jo teigimu, šiuo metu atliekamos dvi studijos, kurios turėtų pateikti tinkamiausią modelį.

Energetikos ministras teigė negalintis prognozuoti, kiek galėtų kainuoti suskystintų dujų terminalas.

Lenkijos koncernui "PKN Orlen" spaudžiant Lietuvos Vyriausybę perduoti jai "Klaipėdos naftos" kontrolę, A.Sekmokas ne kartą pareiškė, kad įmonės bazėje numatoma statyti suskytintų dujų terminalą, be to, tik per šį terminalą Lietuva gali apsirūpinti šviesiais naftos produktais.

Pernai skelbta, kad suskystintų gamtinių dujų terminalas Lietuvoje gali būti pastatytas iki 2013 metų, jo pajėgumai siektų iki 5 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Klaipėdos uoste planuojamu statyti suskystintų dujų terminalu ir požeminės dujų saugyklos projektu vakarų Lietuvoje domisi Nyderlandų dujų transportavimo bendrovė "Gasunie", Bronislovo Lubio kontroliuojamas koncernas "Achemos grupė" ir kiti investuotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių