Klaipėdos etnokultūros centras kviečia švęsti Atvelykį

Klaipėdos etnokultūros centras artimiausią sekmadienį kviečia didelius ir mažus į Atvelykio šventę, vyksiančią dviejuose kaimyniniuose senamiesčio kiemuose.

Praėjus savaitei po Velykų, sekmadienį švenčiamas Atvelykis, dar vadinamas vaikų Velykėlėmis, Velykikėmis, Mažosiomis Velykėlėmis. Kaip pasakojo klaipėdietė etnologė Irena Armonienė, ši diena nuo seno buvo paskutinioji ilgos Velykų šventės diena, skirta vaikams. Šeimininkės vėl dažydavo kiaušinius (neretai visus, kuriuos vištos per tą savaitę sudėjo), tačiau šventės dieną juos daužaudavo tik vaikai. Su Atvelykiu baigdavosi  šventinio svečiavimosi ir poilsio laikas.

„Tad prašom visi į svečius – vaikai, jaunimas ir senimas, šeimos ir viengungiai, krikštavaikiai ir krikštatėviai, klaipėdiečiai ir miesto svečiai, – kvietė Klaipėdos etnokultūros centro darbuotojai. –  Visi į Atvelykio šventę, kur linksmai ir tradiciškai užbaikime Velykų šventės ciklą! Kartu skaičiuosime ir „ganysime“ sugrįžusius paukščius, dalyvausime kiaušinių ridenimo, daužavimo rungtynėse, tradiciškiausio margučio, vikriausio „piemenuko“ konkurse, išmoksim piemeniškų pramogų, supsimės, dainuosime, žaisim sportinius žaidimus.“

Ranką kiekvienas galės pamiklinti amatų mokyklėlėse, kur tautodailininkė J.Albrektienė mokys kiaušinių marginimo, dailininkė Eglė Untulytė – molinių paukštelių lipdymo, dailininkė Gintarė Radvilavičiūtė – paukštelių kūrimo iš gamtinių medžiagų. O kur dar lizdelių pynimas iš šieno, virvių vijimas, laivelių iš tošies gaminimas bei jų plukdymas, inkilėlių gaminimas ir kitos tradicinės veiklos!..

Atvelykio šventės nuotaiką kurs vaikų folkloro kolektyvai „Alkiukai“ (vad. Elena Šalkauskienė), “Kuršiukai“ (Vad. Gabija Kochanskaitė, Alvydas Vozgirdas), „Vorusnėlė“ (vad. Dalia Kiseliūnaitė), „Kikilis“ (vad. Diana Šeduikienė), „Versmelė“ (vad. Ingrida Žmijauskienė), „Smeltužė“ (vad. Raimonda Milašienė), „Pupos“ (vad. Margarita Macijauskienė).

Kaip miesto šventė Atvelykis Klaipėdoje organizuojamas nuo 1992-ųjų. Kasmet jį rengia Klaipėdos etnokultūros centras. 2003-iaisiais klaipėdiečių Atvelykio šventė respublikiniame konkurse „Tradicija šiandien“ buvo apdovanota specialiu prizu už tradicijų tęstinumą ir pritaikymą šiuolaikiniame mieste.

Klaipėdos etnokultūros centras į Atvelykio šventę klaipėdiečius buria balandžio 15 d. 14 val. Šventė šurmuliuos Meno (Daržų g. 10) ir Vežėjų g. 4 kiemuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių