Klaipėdiečiai nori užbaigti šildymo sezoną

Klaipėdiečiai skuba kuo greičiau užbaigti brangiausią istorijoje šildymo sezoną, nepaisant vyraujančių oro sąlygų. Tokie kaimynų norai gąsdina mažamečių vaikų tėvus.

Susidomėjimas, kaip greičiau užbaigti šildymo sezoną, uostamiestyje išaugo kovo pabaigoje.

Tačiau įmonė „Klaipėdos energija“ pranešimų iš namų administratorių ar bendrijų pirmininkų apie šildymo nutraukimą antradienį dar nebuvo gavusi.

Vienas daugiabutis namas jau nebesišildo tik Gargžduose.

Tačiau ne visų Klaipėdos daugiabučių namų gyventojai tik domėjosi galimybėmis užbaigti šildymo sezoną. Buvo ir tokių, kurie, vos atšilus griebėsi veiklos.

Kovo paskutinėmis dienomis viename daugiabučiame name gyventojai jau buvo surinkę reikiamą būstų savininkų parašų kiekį, kad nuo balandžio 1 dienos būtų baigta šildyti.

Mažamečius vaikus auginančias šeimas ypač išgąsdino toks kaimynų sprendimas.

Pagal nustatytą tvarką daugiabučio namo gyventojai turi galimybę anksčiau užbaigti šildymo sezono nei skelbiama jo oficiali pabaiga. Už tai turi pasisakyti 51 proc.+1 būstų savininkas.

Tačiau taip pat pabrėžiama, kad turi būtų išlaikytos higienos normos. Šaltuoju metų laiku gyvenamojoje patalpoje turi vyrauti 18-22 laipsnių šilumos temperatūra.

Klaipėdos savivaldybės Būtų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis pabrėžė, kad skubėti užbaigti šildymo sezono gyventojai dar neturėtų.

Paskutinė trijų parų vidutinė temperatūra tesiekė 1-2 laipsnius šilumos. Oficiali šildymo sezono pabaiga skelbiama, kai ji siekia ne mažiau 10 laipsnių šilumos.

„Dėl ankstesnės šildymo sezono pabaigos gyventojai turi kreiptis į namo administratorių. Šis geriausiai žino pastatą ir situaciją. Sprendimas yra daugumos rankose, tačiau, jei neužtikrinamos higienos normos, reikia nepamiršti ir mažumos teisių. Priimant tokį sprendimą turėtų būti visų gyventojų sutikimas, kad vėliau nekiltų konfliktų“, – pabrėžė vedėjas.

Paprastai uostamiestyje oficiali šildymo sezono pabaiga skelbiama balandžio viduryje ar pabaigoje.

Pasak A.Gaižučio, savivaldybė orus pradės stebėti po Velykų. Tik kai oro sąlygos leis, bus paruoštas savivaldybės administracijos direktorės įsakymas dėl šildymo sezono užbaigimo.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys tvirtino, jog kol kas apie šildymo išjungimą negali būti nė kalbos. Iki balandžio 12 dienos atšilimo nenumatoma.

Klaipėdoje šildymo sezonas oficialiai buvo baigtas:

2004 m. – balandžio 19 dieną

2005 m. – balandžio 18 dieną

2006 m. – balandžio 25 dieną

2007 m. – balandžio 16 dieną

2008 m. – balandžio 24 dieną

2009 m. – balandžio 14 dieną

2010 m. – balandžio 26 dieną

2011 m. – balandžio 21 dieną

Alma Mikutytė

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjos pavaduotoja

Pagal Lietuvos higienos normas šaltasis metų laikotarpis yra tas, kurio lauko oro vidutinė paros temperatūra yra ne aukštesnė nei 10 laipsnių šilumos. Jo metu gyvenamosiose patalpose turi vyrauti 18-22 laipsniai šilumos. Šiuo metu atjungus šildymą ne visuose daugiabučiuose namuose būtų išlaikyti higienos normos reikalavimai. Dėl to gali padidėti sergamumas peršalimo, kvėpavimo sistemos ligomis, ypač tarp asmenų, kurių silpnesnis imunitetas – sergančių lėtinėmis ligomis, vyresnio amžiaus, vaikų.


Šiame straipsnyje: šildymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
kiekvienais metais pensininkai durniuoja.Ateis laikas ir užbaigs.

mamai-1

mamai-1 portretas
ir vėl tau vaidenasi pensininkai.....pensininkai dar atsakingesni už tave ir už šildymą užmoka,o tokios "mamos" zyzia ir zyzia ir komentaruose tik pensininkus puola.Nebūk įkyri "mama"...

ttt

ttt portretas
kam kvirčyti žmones su tokiais nepagrįstais straipsniais???????????????
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių