Už kyšius – į kalėjimą

Daug triukšmo sukėlęs teismo procesas dėl Klaipėdos savivaldybės valdininko kyšininkavimo pagaliau baigėsi teisingumo triumfu – Alfonsas Šimkus jau atsidūrė belangėje. Tai yra pirmas Klaipėdos valdininkas, kuris už kyšininkavimą sėdo už grotų.

Daug triukšmo sukėlęs teismo procesas dėl Klaipėdos savivaldybės valdininko kyšininkavimo pagaliau baigėsi teisingumo triumfu – Alfonsas Šimkus jau atsidūrė belangėje. Tai yra pirmas Klaipėdos valdininkas, kuris už kyšininkavimą sėdo už grotų.

Sprendžia, kur kalės

Ne vienus metus trunkantis teismo procesas buvo suskaidytas į penkias bylas.

Vienoje bylų Apeliaciniam teismui paskelbus iki dvejų metų laisvės atėmimo bausmės sušvelnintą nuosprendį, buvęs savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius susikrovė reikalingiausią mantą ir, palikęs prabangų namą šalia Kretingos, išvyko į Šiaulių tardymo izoliatorių.

68-erių A.Šimkus, pasak jo advokato, jau dvi savaitės yra suimtas. Nuteistojo gynėjas Osvaldas Martinkus dienraščiui patvirtino, kad eksdirektorius, vos palikęs namus, pasijuto blogai.

"Jis gulėjo Laisvės atėmimo vietų ligoninėje. Nors šiuo metu yra pateiktas kasacinis skundas, tačiau teismo nutarties vykdymas dėl to nėra stabdomas", – tikino advokatas.

Šiuo metu dar sprendžiama tai, kurgi kalės pagarsėjęs uostamiesčio valdininkas – pataisos namuose Pravieniškėse, kartu su kitais kriminaliniais nusikaltėliais, ar vadinamuosiuose policininkų ir valstybės tarnautojų pataisos namuose, esančiuose Sniego gatvėje Vilniuje.

Klausė, kuo dirbo

Užvakar Klaipėdos savivaldybės darbuotojai sulaukė keisto skambučio iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus. Esą buvo teirautasi, ar A.Šimkus tikrai dirbo Miesto ūkio departamento vadovu.

"Net jei būtum buvęs ministru, vis tiek jie klaus, ar buvai valstybės tarnautojas", – pastebėjo O.Martinkus.

Vilniaus pataisos namų vadovas Arvydas Ižička tikino, kad kol kas šio nuteistojo savo įstaigoje jis dar nesulaukė.

"Ne aš priimu sprendimus, kur nuteistasis atliks bausmę. Kol kas tokio asmens bylos neturiu. Pas mus kartą per savaitę atvežami nuteistieji – penktadieniais", – aiškino A.Ižička.

Pinigus vežė į namus

A.Šimkus į belangę pasiųstas už tai, kad iš uostamiesčio verslininko Vytauto Nemunio kaip kyšį gavo automobilį "Toyota RAV 4". Trejus metus tenaudotas automobilis tuo metu buvo vertas 55 tūkst. litų (15,9 tūkst. eurų).

Nusikalstamas sandoris įvyko 2008 metais. Įmonės vardu registruotas automobilis buvo parduotas A.Šimkaus pasirinktam asmeniui.

Šis po sandėrio įvykdymo automobilį dar kartą perpardavė, o gautus 55 tūkst. litų (15,9 tūkst. eurų) atvežė į Kretingos rajone esančią sodų bendriją "Ąžuolas" ir A.Šimkaus gyvenamojo namo pirmajame aukšte perdavė savivaldybės valdininkui.

Įsiteisėjus Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžiui, iš A.Šimkaus turi būti konfiskuoti 55 tūkst. litų, (15,9 tūkst. eurų), kuriuos jis įgijo nusikalstamu būdu.

Už papirkimą į pataisos namų belangę turėjo sėsti ir A.Šimkaus bendrininkas V.Nemunis. Anksčiau dėl finansinių nusikaltimų teistas verslininkas šį kartą nuteistas už didelės vertės patikėto svetimo turto pasisavinimą bei iššvaistymą.

Tačiau V.Nemuniui žemesniosios instancijos teismo skirtą laisvės atėmimo bausmę Apeliacinis teismas pakeitė 45,5 tūkst. litų bauda.

Namo vertė – įspūdinga

Kadangi tai ne vienintelė byla, kurioje A.Šimkus laukia galutinio teismo sprendimo, žurnalistai domėjosi, kokio turto turi buvęs klerkas. Ar pavyks teisėsaugininkams išieškoti priteistas sumas iš šio valdininko, pagarsėjusio dar ir tuo, kad kyšį ėmė ir paminklu?

Žurnalistams pasukus į Kretingos rajone esančią sodų bendriją "Ąžuolas", iš pradžių žvilgsniai nukrypo į tuščius sodų ir daržų sklypus. Tačiau įvažiavus asfaltuota Lelijų gatvele gilyn į bendrijos valdas, prieš akis ėmė kilti dviaukščiai gyvenamieji namai.

Nors A.Šimkus jau mažiausiai dvi savaitės svečiuojasi belangėje, jo gyvenamojo namo varteliai vidurdienį buvo plačiai atverti.

Šešių arų sklypą ir vieno aukšto su mansarda namą juosia metalinė tvora, vidinį kiemą nuo pašalinių akių saugo prižiūrima gyvatvorė.

Turint omenyje šiuo metu internete įdėtus parduodamo nekilnojamojo turto skelbimus, šioje sodų bendrijoje už vieną arą yra prašoma beveik 9,2 tūkst. litų, vadinasi, vien už tuščią 6 arų sklypą būtų prašoma 55,2 tūkst. litų, o tai yra 16 tūkst. eurų.

A.Šimkaus valdose be gyvenamojo 132 kv. metrų namo šiame sklype stovi ūkinis pastatas, kaip nuosavybė registruotas net ir 35 kv. metrų šiltnamis.

Kadangi aplinka išpuoselėta, iki namo veda asfaltuotas kelias, o sklypas ribojasi su aplinką prižiūrinčių kaimynų valdomis, specialistai spėja, kad šios A.Šimkaus valdos vertos rimto pirkėjo.

Sklypo vertę esą didina ir puikus susisiekimas su Kretinga –  atstumas vos trys kilometrai, o iki Palangos – 10 kilometrų.

"Nors šiuo metu kainos yra šiek tiek kritusios, tačiau už tokį gyvenamąjį namą šioje vietoje galima būtų prašyti 350 tūkst. litų (101,4 tūkst. eurų)", – dienraštį konsultavo nekilnojamojo turto specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Liberastas jis buvo... liberastas.

Pagaliau

Pagaliau portretas
Deretu prisiminti, kokio valdininko, politiko pagalba kretingiskis-palangiskis Alfonsiukas atsirado musus savivaldybeje. O priklause sis dede liberalcentristams... Pagaliau nugalejo tiesa. Pagarba sitiek metu plususiems STT, prokurorams, pagarba teisejams.

o kas ?

o kas ? portretas
O kas jį po suėmimo buvo perkėlę į žemesnes pareigas turto skyriuje, kad pensijos ramiai sulauktų ?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių