Ugniagesio šeimą pražudęs neblaivus vairuotojas kalės 10 metų

  • Teksto dydis:

Ugniagesio šeimą pražudęs neblaivus vairuotojas turi kalėti 10 metų, ketvirtadienį patvirtino Klaipėdos apygardos teismas.

Teismas atkreipė dėmesį, kad klaipėdietis Igoris Cvetkovas šiurkščiai pažeidė Kelių eismo taisykles, vairavo neblaivus, anksčiau buvo baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus ir išvadų nepadarė.

„Teismas nematė pagrindo keisti bausmės“, – BNS sakė teismo atstovė Gintarė Daugėlaitė. Po apygardos teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo.

Per I. Cvetkovo sukeltą avariją žuvo trys žmonės – ugniagesys, jo sutuoktinė ir jų dukra. Taip pat sužaloti kartu su I. Cvetkovu važiavę žmonės – buvusi žmona, nepilnametė dukra ir jos draugas. Pats I. Cvetkovas per šią avariją patyrė sunkias traumas, neteko didelės dalies darbingumo.

Klaipėdos apygardos teismas paskelbė, kad I. Cvetkovas padarė ne bet

kokį neatsargų nusikaltimą – jis padarytas šiurkščiai pažeidžiant kelių eismo saugumo taisykles.

„Nusikaltimas padarytas neblaivaus asmens, kuris sąmoningai, niekieno neverčiamas vartojo alkoholinius gėrimus ir sėdo prie vairo, keldamas pavojų ne tik kitų eismo dalyvių gyvybei, sveikatai ar jų turtui, bet kartu ir savo šeimos nariams, kurie atsitiktinumo dėka eismo įvykio metu liko gyvi, bet jie taip pat buvo sužaloti. Nuo šio neatsargaus nusikaltimo nukentėjo 7 žmonės, mažametis vaikas neteko visos savo šeimos. Tos aplinkybės, kokiomis buvo padarytas I. Cvetkovo nusikaltimas, net ir tuo atveju, kai pačiam kaltininkui kilo padarinių, sudaro pagrindą teismui paskirti maksimalią sankcijoje nustatytą bausmę“, – rašoma teisėjų Daliaus Jocio, Savinijaus Katausko ir Aurelijos Sadauskaitės paskelbtoje nutartyje.

Teisėjų kolegijos vertinimu, skundžiamu teismo nuosprendžiu paskirta dešimties metų laisvės atėmimo bausmė yra teisinga ir mažinti jos nėra jokio pagrindo.

Tačiau teismas sumažino neturtinę žalą, priteistą žuvusiųjų artimiesiems, remdamasis suformuota teismų praktika.

Kaip ir buvo nusprendęs pirmos instancijos teismas, našlaite po tėvų žūties likusiai mergaitei nuteistasis turės sumokėti 100 tūkst. eurų.

Kitiems giminaičiams neturtinės žalos dydis sumažintas nuo 50 tūkst. eurų iki 30 tūkst. eurų, nuo 50 tūkst. eurų iki 25 tūkst. eurų, nuo 30 eurų iki 5 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Iš viso nukentėjusiesiems jis turės sumokėti 190 tūkst. eurų.

Atlikęs laisvės atėmimo bausmę ir išėjęs į laisvę I. Cvetkovas negalės vairuoti trejus metus.

Apeliacinį skundą parašęs nuteistojo advokatas Vidmantas Martyšius teigė, kad jo klientas šiuo metu yra neįgalus, o priteistas žalos dydis neatitinka įstatyme nustatytų kriterijų – nuteistojo finansinių galimybių ir teismų praktikos.

Siekiant užtikrinti ieškinių išieškojimą, areštuoti du nuteistojo butai.

Advokatas sako, kad pažeidžiant humanizmo principą iš buto į gatvę būtų išvaryta nuteistojo invalidė mama, o iš kito buto į gatvę būtų išvaryta buvusi nuteistojo sutuoktinė ir nepilnametė dukra.

Apeliantas nesutiko su pirmosios instancijos teismo paskirta bausme, traktuoja ją kaip tendencingą, deklaratyvią, neproporcingą ir  antihumanišką, t. y. vertina kaip ilgalaikį valstybės kerštą pirmą kartą taip suklydusiam asmeniui.

Per šią tragišką avariją žuvo Radviliškio ugniagesys 36 metų Ramūnas Dargužas, jo sutuoktinė ir mažametė dukra.

Šioje byloje I. Cvetkovas nuteistas už tai, kad 2015 metų spalį, vairuodamas automobilį neblaivus, pažeidė kelių eismo saugumo taisykles.

Susidūrus su kitu automobiliu, žuvo jame važiavę ugniagesys gelbėtojas, jo žmona bei trejų metų dukra.

Kita 12 metų dukra bei kaltinamojo vairuoto automobilio keleiviai patyrė įvairaus sunkumo sveikatos sutrikdymus. Našlaite likusia mergaitę augina seneliai.

Avarija kelio Šiauliai–Palanga 91-ame kilometre įvyko 2015 metų spalio 4 dieną.

Kaip skelbė prokuratūra, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad apie 18 val. 45 min. link Klaipėdos važiuojantis automobilis „Hyundai Galloper”, kaip įtariama, esant ištisinei horizontalaus ženklinimo linijai, skiriančiai priešingų krypčių eismo juostas, kirto ją ir išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą, taip sudarydamas kliūtį priešprieša atvažiuojančiam automobiliui BMW 520i.

Iš Palangos vykstančio BMW automobilio vairuotojas R. Dargužas, kaip įtariama, siekdamas išvengti susidūrimo, išvažiavo į priešingos krypties eismo juostą ir susidūrė su taip pat prieš pat susidūrimą judėjimo kryptį pakeitusiu automobilio „Hyundai Galloper” vairuotoju.

Įtariama, kad skaudi avarija galėjo įvykti ne tik dėl neatsargaus automobilio „Hyundai Galloper” vairuotojo elgesio, bet ir jo neblaivumo. Kaltinamojo I. Cvetkovo kraujyje rasta 1,68 promilės etilo alkoholio. Manoma, kad neblaivus vyras galėjo užmigti prie vairo. Teismas šios aplinkybės nepatvirtino.

Nuteistasis anksčiau buvo taip pat neblaivus sukėlęs avariją, jis nubaustas administracine tvarka. 2009 metais jam už vairavimą neblaiviam trejiems metams buvo atimta teisė vairuoti.

Žuvęs ugniagesys vairavo blaivus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Igorį ir kitus mėgstančius išgerti ir vairuoti automobilį kviečiame susitikti su Jėzaus Kristaus Pastarųjų Dienų Šventųjų bažnyčios misionieriais. Blogiau nebus, prižadu.

Ar humanizmas nebutu pazeistas

Ar humanizmas nebutu pazeistas portretas
jei kaltininko mama ir zmona laikinai gyventu (kol grazins skolas nukentejusiems) laikinai viename bute?? Nes naslaitei valstybe tikrai nepades, o jai dar vienai gyventi ir gyventi....

》 portretas
Nesupratau. Uz tiek nuzudytu zmoniu tik 10 metu????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių