Anglijoje vištų gaudytojai iš Lietuvos tapo vergais

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Jungtinės Karalystės pareigūnai atlieka bendrą tyrimą dėl prekybos žmonėmis, joje suimtas Klaipėdos rajono gyventojas, ketvirtadienį pranešė Klaipėdos policija.

Įtariama, kad vištų gaudytojais dirbę vyrai iš Lietuvos buvo įtraukti į vergiją, pažadant lengvą ir gerai apmokamą darbą bei pasinaudojant tuo, jog šie nemokėjo anglų kalbos, neturėjo pinigų bei nežinojo vietos įstatymų. Prieš juos naudotas fizinis ir psichologinis smurtas, taikyta fizinių ir materialinių bausmių sistema.

Nuo darbdavių nukentėję lietuviai Jungtinėje Karalystėje už vergišką darbą iš buvusių darbdavių neseniai prisiteisė daugiau nei 1 mln. eurų kompensaciją.

Jungtinėje Karalystėje suėmimo išvengęs lietuvis 2016 metų gruodžio mėnesio pabaigoje buvo sulaikytas Klaipėdos rajone. Per kratą jo name ir pagalbinėse patalpose pareigūnai aptiko 474 įvairaus kalibro šovinius bei baltarusiškas cigaretes. Be to, gauta duomenų, kad sulaikytojo ūkyje už suteiktą pastogę, maistą, alkoholinius gėrimus nelegaliai dirbo aplinkiniuose rajonuose gyvenantys asmenys. Galimo žmonių išnaudojimo Lietuvoje pareigūnai kol kas neinkriminuoja.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Ruslanas Ušinskas BNS patvirtino, kad šioje byloje suimtas Edikas Mankevičius. Jam pateikti įtarimai dėl prekybos žmonėmis, išnaudojimo darbui bei neteisėto disponavimo šaudmenimis dideliais kiekiais. Vyras suimtas trims mėnesiams, jis savo kaltę neigia ir mano nesąs susijęs su inkriminuotais nusikaltimais.

Pasak prokuroro, šioje byloje kol kas yra devyni nukentėjusieji. Teisėsauga prašo atsiliepti kitus nukentėjusius, taip pat galinčiuosius suteikti tyrimui vertingos informacijos. Visi nukentėjusieji – įvairuose Lietuvos vietovėse gyvenę vyrai.

Ikiteisminis tyrimas Lietuvoje pradėtas 2016 metų balandį, gavus duomenų, kad 53 metų Klaipėdos rajono gyventojas ir vienos Britanijos bendrovės savininkai sutuoktiniai išnaudojo darbui į Angliją atvykusius asmenis.

Jie neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo naktimis, be poilsio dienų ir atostogų, jiems mokėtas gerokai mažesnis nei žadėta atlyginimas. Darbininkai gyveno antisanitarinėmis sąlygomis mažose patalpose, jiems nebuvo suteikiama jokia medicinos pagalba.

„Būdavo skelbimai laikraščiuose, internete, kaip ir dabar. Siūlomas darbas, žmonės, perskaitę šiuos skelbimus, susitardavo, važiuodavo ir patekdavo į tokias sąlygas. Iš pradžių buvo siūlomas oficialus darbas, oficialios sutarties. Kai kuriems būdavo duodami draudimo numeriai, kurie reiškia, kad tas asmuo draustas. Bet paaiškėjo, kad vienas ir tas numeris būdavo duodamas 10-15 žmonių. Žmonės norėjo užsidirbti, tačiau, paaiškėjo, kad juos išnaudojo“ ,– BNS sakė R.Ušinskas.

Bylos duomenimis, įtariama, kad E.Mankevičius prižiūrėdavo lietuvius, kad ateitų į darbą, organizavo vykimą į darbą, bausdavo už nevykimą į darbą, už tvarkos pažeidimus. Būdavo ir fizinių bausmių, tačiau dažniausiai būdavo taikomos finansinės bausmės.

„Buvo išgalvojami pretekstai, kaip nemokėti pinigų: rado neišplautą kavos puodelį ir nuėmė savaitės uždarbį visam namui. Name, kur galėjo gyventi 3-4 žmonės, gyveno dešimt, miegojo ant čiužinių, jokių lovų ir spintų. Žmonės drabužius laikė kuprinėse arba po pagalve“, – BNS pasakojo E.Ušinskas.

2012 metų spalio mėnesį pirminius tyrimo veiksmus atliko Britanijos teisėsaugos ir socialinių tarnybų pareigūnai. Per didelio masto operaciją Maidstone ir šio miesto apylinkėse buvo sulaikyti bendrovės savininkai, atliktos kratos bendrovės patalpose bei teritorijoje, taip pat būstuose, kur gyveno prekybos žmonėmis aukos.

2016 metų rudenį Klaipėdos pareigūnai atliko tyrimo veiksmus Britanijoje. Kenterberyje ir Mančesteryje apklausti Anglijoje gyvenantys nukentėjusieji, surinkta nusikalstamai veikai tirti reikšminga medžiaga. Dalis nukentėjusiųjų papildomai apklausti Lietuvoje.

2016 metų birželį buvo sudaryta tarptautinė jungtinė tyrimo grupė, jos veiklą koordinuoja ir iš dalies finansuoja Europos teisinio bendradarbiavimo institucija Eurojust.

„Sukūrus bendrą tyrimo grupę, pareigūnams buvo patogiau daug ir greičiau bendrauti tarpusavyje, keistis informacija, organizuoti procesinius veiksmus, Tai palengvino darbą“, – BNS sakė R.Ušinskas.

Pasak prokuroro, baigus bylą, ją nagrinės Lietuvos teismas, nes nusikaltimas buvo pradėtas daryti Lietuvoje.

Už prekybą žmonėmis baudžiama laisvės atėmimu nuo 2 iki 12 metų, o už išnaudojimą priverstiniam darbui baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 8 metų.

Už neteisėtą disponavimą šaudmenimis dideliais kiekiais baudžiama nuo 4 iki 8 metų.

Kaip skelbta, Didžiojoje Britanijoje dirbę lietuviai su civiliniu ieškiniu kreipėsi į teismą prieš Kento grafystėje esančią įmonę „DJ Houghton“, teigdami, kad dirbdami vištų gaudytojais, susidūrė su nežmoniškomis ir žeminančiomis darbo sąlygomis.

Jie pasakojo, kad buvo vežami į įvairius ūkius Didžiojoje Britanijoje ir juose nuolatos dirbdavo aštuonių valandų pamainas.

Lietuviai pasakojo tapę smurto aukomis. Jie teigė darbovietėse buvę tokie alkani, jog valgė žalius kiaušinius. Dėl prastų apgyvendinimo sąlygų emigrantai atsisakydavo miego, jiems nebuvo leidžiama darbo metu išeiti į tualetą, jų darbo užmokestis buvo nuolatos atidedamas, jiems grasinta koviniais šunimis.

Pasak prokuroro R.Ušinsko, bylą laimėję lietuviai dabar į teismą padavė Jungtinę Karalystę, kad sudarė sąlygas juos išnaudoti ir nesiėmė priemonių, kad jie nebūtų išnaudojami, kad neužkirto tam kelio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Asta

Asta portretas
Užsiutins UK. Ir visus lietuvius išvarys iš šalies. Jei nemoki kalbos, nėra ko važiuoti,

Makavykas

Makavykas portretas
Pilna betvarke.

Juonis

Juonis portretas
Kaltininkas toliau laisvėj vaikšto, toliau su tuo pačiu džipu angliškais numeriais po Gargždus važinėjasi....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių