Teismų nuosprendžiai sukčių nebaugina

Gyvenimo būdas – apgaudinėti lengvatikius. Taip galima būtų trumpai pasakyti apie telefoninius sukčius, neišlendančius iš pataisos namų. Jie yra įžūlūs, niekinantys viską ir visus bei nepataisomi.

Telefonus gavo iš prižiūrėtojų?

Liepos viduryje Alytaus rajono apylinkės teismas paskelbė nuosprendį gaujai šio miesto pataisos namuose kalinamų sukčių, kurie 2011 m. apgavo būrį patiklių palangiškių.

Patikėję, kad jiems skambina pareigūnas Rimantas Grigonis bei banko darbuotojas Gytis Žukauskas, žmonės pasakė nusikaltėliams savo elektroninės bankininkystės duomenis.

Sukčiai iššlavė pagyvenusių žmonių sąskaitas ir jų vardu paėmė greitųjų kreditų. Per trumpą laiką nusikaltėliai pasipelnė beveik 18 tūkst. eurų.

Nusikaltimo schema jau seniai žinoma ir daugeliui žmonių jau girdėta. Sukrečia tai, kad pinigus praradę žmonės neturi nė menkiausios vilties juos atgauti.

Vienas pagrindinių sukčiavimo organizatorių Vytautas Ažukas teisme atviravo, kad sukčiauti nesiliovė ir pastarąjį kartą tai darė teismo posėdžio išvakarėse. Jis pripažino civilinius ieškinius ir tiesiai šviesiai pareiškė, kad jų neatlygins, nes neturi iš ko.

Prisimindamas tardymus šis 27 kartus teistas 36 metų vyras pareiškė, jog anksčiau kalbėjo visą tiesą, tik nepaminėjo, kad telefonus jiems teikė ir nurodymus davė pataisos namų darbuotojai.

"Komercinės paslapties" neatskleidė

Apibūdindamas apmulkintus žmones V.Ažukas kalbėjo, jog jie visi – vienodi.

Jam įsiminė vienintelis atvejis, kai viena sukčių kalbinta moteris kreipėsi į policiją bei prokuratūrą, bet buvo išvyta. Tada ji esą paskambino V.Ažukui ir šis ją įtikino, jog iš jos sąskaitos pinigai paimti tyčia ir nuramino, kad nesisielotų.

Paklaustas, kokiu būdu kurdavo legendas aukoms mulkinti ir kaip pasiskirstydavo vaidmenimis, vienas kaltinamųjų pareiškė, jog tai komercinė paslaptis ir jis neketinąs jos atskleisti.

Visi kiti nusikaltėliai teigė esantys nekalti.

Alytaus rajono apylinkės teisme panašios bylos – jokia naujiena.

Kaltinimus palaikantys prokurorai komandiruojami į Dzūkijos sostinę, kur dalyvauja mėnesius trunkančiuose teismo procesuose.

Didžioji dalis nukentėjusiųjų parašo prašymus leisti nedalyvauti posėdžiuose.

Visa tai daroma siekiant sutaupyti valstybės pinigų, nes vežioti gaujas į kitą Lietuvos galą daug kainuoja.

Išvedamas apspjovė teisėją

Teisiami sukčiai stebina įžūlumu, jokių moralės normų, pagarbos ar bent mandagumo jie neturi.

Kai Lietuvos žmonės buvo raginami atiduoti nebereikalingas knygas policijos komisariatų areštinėms bei pataisos namams, viena prokurorė nuvežė nemažą dalį savo namų bibliotekos į Alytų.

Prieš teismo posėdį V.Ažukas pajuokavo, kad geriausia dovana jiems būtų – visos Lietuvos gyventojų telefonų knygos.

Tai buvo labai tiesmukiškas pajuokavimas, nes aukas sukčiai pasirenka būtent iš tokių knygų.

V.Ažukas baigiantis teismo procesui parodė savo tikrąjį veidą – iškoneveikė brandaus amžiaus teisėją, o vedamas iš salės ją dar ir apspjovė. Taip jis užsidirbo dar vieną baudžiamąją bylą.

"Tokie dalykai jau seniai nebėra jokia naujiena. Teisiami asmenys nebesilaiko jokių elgesio kodeksų: nei normalių žmonių, nei nusikaltėlių. Juk ir pas jus Klaipėdoje panašių išpuolių yra buvę", – teigė Alytaus rajono apylinkės teismo pirmininkė Irmutė Kliučinskienė.

Atpildas aukų nedžiugina

Tame pačiame teisme baigiama nagrinėti didžiulės apimties sukčių gaujos byla, kurią sudaro daugiau nei 100 tomų. Tikėtina, kad rudenį joje bus paskelbtas nuosprendis.

Atrodo, kad jis panašiai nuvils nukentėjusiuosius, kaip ir liepos viduryje paskelbtas sprendimas nuvylė palangiškius.

Pagyvenusių žmonių santaupas vėjais paleidę sukčiai paprastai gauna kelerius metus pasėdėti už grotų, šios bausmės subendrinamos su ankstesnėmis, tad nusikaltėliai vienu kartu atlieka kelias bausmes.

Tuo metu nemažai patiklių aukų pasiligoja dėl patirto sukrėtimo, būta atvejų, kai praradę nemenkas pinigų sumas žmonės net nusižudydavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tas pats alfune ir atrodo kad kol gyveni laisveje tai tu esi gyvas o nelaisveje tai mires o is mirusiu negalima nei nubausti kadangi jie mire o tarnybos klapciukai jiems kodel negali padeti pvz nors tel koki nors duot

Anonimas

Anonimas portretas
alfune

Jaaa

Jaaa portretas
27 kartus teistas ir laisvėje vis dar????...juk jis jau recidyvistas ....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių