Teisiamas V. Titovas „užsisiuvo“ burną

Klaipėdos miesto apylinkės teisme teisiamas Klaipėdos miesto tarybos narys Viačeslavas Titovas pareiškė viešai nekalbėsiantis ir net į jam pateiktus klausimus atsakysiąs raštu. Partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimo ir viso partizaninio judėjimo paniekinimu bei atminimo menkinimu kaltinamas klaipėdietis pageidavo, kad jo parodymai nebūtų garsiai skaitomi.

Tačiau viešame teismo posėdyje jo geidžiamo slaptumo nesilaikyta, ne vieną puslapį sudarantis kaltinamojo atsikirtimas į kaltinimą perskaitytas garsiai. Keistai vyras reagavo ir į specialistų istoriko Arvydo Anušausko ir politikos apžvalgininko Mariaus Laurinavičiaus kalbas, kuriose vertinta kaltinamojo veikla. Paklaustas teisėjos, ar nenori ko paklausti, V.Titovas gestu parodė, kad yra užsisiuvęs burną.

V.Titovas kaltinamas pagal tris baudžiamojo kodekso straipsnius: partizanų vado A.Ramanausko-Vanago atminimo paniekinimu, nesantaikos kurstymu ir genocido paniekinimu, nes Lietuvos partizaninio judėjimo aukos yra pripažintos genocido aukomis. Jis kaltinamas įvykdęs apie 20 nusikalstamų veikų.

Pasak kaltinimą palaikančio ir tyrimą atlikusio bei kuravusio prokuroro Simono Genio, pradėjus tyrimą, kaltinimų tik daugėjo, aiškėjo, kad įtariamasis nenutraukė savo veiklos, bet ją net suaktyvino – stengėsi inicijuoti A.Ramanausko-Vanago dereabilitavimo procedūrą. Savo "Facebook" paskyroje skelbė įvairių prorusiškų portalų straipsnius, kuriuose šmeižiamas A.Ramanauskas-Vanagas, ginamas pats V.Titovas, komentavo šiuos tekstus, bendravo su Rusijos ambasadoriumi Lietuvoje Aleksandru Udalcovu, kuris viešai išreiškė Lietuvos piliečiui palaikymą.

Nukentėjusiąja pripažinta Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė į teismo posėdį neatvyko ir raštu prašė teismą nagrinėti bylą jai nedalyvaujant.

Moteris rašė, kad senais KGB technologijomis besinaudojantis V.Titovas savo pasisakymais jai suteikė daug moralinio skausmo. Nukentėjusioji civilinio ieškinio neteikė.

Teismo salėje posėdį stebėjo būrelis nuolat protestuoti visais gyvenimo klausimais linkusių žmonių. Teisėjai teko kai kuriuos jų tildyti ir įspėti, kad po dar vieno įspėjimo jie bus pašalinti iš teismo salės.

Teismui pateiktame rašte V.Titovas tikino viso labo neteisingai suformulavęs klausimą, kuriuo norėjo tik paklausti, ar tikrai verta įamžinti atminimą žmogaus, dėl kurio esama duomenų, jog jis prisidėjo prie 8 tūkst. žmonių, tarp jų ir vaikų, žudynėse. Tai buvusi viso labo netyčinė jo klaida.

Kaltinamasis daug kartų pakartojo, kad savo "Facebook" paskyroje pasidalintų straipsnių autoriai, o ne jis, turi atsakyti už jų turinį, o jo nuomonė nebūtinai turi sutapti su autorių nuomone. Taip pat jis atsikirto į kaltinimą, jog aktyviai bendravo su Rusijos ambasados darbuotojais bei sulaukęs A.Udalcovo oficialios paramos. Tekstas, kurį ambasada paskelbė savo internetiniame tinklalapyje, esąs tik ambasados ir ambasadoriaus reikalas. Esą Lietuva nekariauja su Rusija, o organizacija „Tėvynainiai“ skirta palaikyti santykius su tautiečiais. V.Titovas deklaravo esąs internacionalistas, o tai reiškia pasisakantis prieš bet kokią nesantaiką tarp tautų.

„Tai, kad A.Ramanauskas-Vanagas buvo reabilituotas nereiškia, kad jie negali būti dereabilituotas. Pažadu, jeigu 1957 metų teismo sprendime paskelbti duomenys apie jį bus paneigti, aš dėl savo žodžių atsiprašysiu. Ši baudžiamoji byla dar nėra peržiūrėta, – rašte dėstė V.Titovas. – Gerbiu Lietuvos laisvę ir partizanus, kurie nedalyvavo taikių žmonių žudyme bei holokauste. Nei viešai, nei neviešai, nei šiurkščiai, nei nešiurkščiai nemenkinau pasipriešinimo judėjimo. Neniekinau mirusiojo atminimo. Nusikaltimo nuomonėje apie A.Ramanausko-Vanago dalyvavimą Abvero sukurtoje organizacijoje nėra“.

V.Titovas kelis kartus pakartojo, kad teisme liudijęs A.Anušauskas jam nėra autoritetas, nes nėra nesuinteresuotas asmuo, mat už straipsnius ir knygas gauna honorarą. Esą istorikas jį apšmeižė teigdamas, kad V.Titovo sėkmę savivaldybių rinkimuose galima vertinti kaip Rusijos konsulato veiklos sėkmę. Tokius teiginius teisiamasis vadina šmeižikiškais, nes jokios paramos iš konsulato negavęs.

„Tai, kad nesu nusiteikęs prieš Rusiją nereiškia, kad esu nusiteikęs prieš lietuvius. Teigdamas, kad mane išrinkusieji yra vis dar nesusitaikiusių su Lietuvos nepriklausomybe žmonių sluoksnis, A.Anušauskas mane apšmeižė, patyriau moralinę žalą, turiu depresiją“, – rašė V.Titovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
Šaunuolis Titovas. Nepabijojo pasakyti, kad "karalius nuogas".

varyt

varyt portretas
i tevyne is Lietuvos ir uzteks /demokratija/ zaisti.......

praeitis be ateities

praeitis be ateities portretas
titovas rastu duoda atsakymus todel kad ne jis atsakyneja o maskva duoda jam nuruodymus kaip atsakyti,cia visiems suprantama,klaipedos rusu konculas,,,,,rusu alijancas darbuojasi is peties uz titova pries LIETUVA,saugumas turi turi stabdyti toki rusu zaidyma, kur tie tikri lietuviai kurie kovojo ir valde LDK VYTAUTO LAIKAIS nebera tikru lietuviu mylincia savo lietuva,
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių