Teismas: Palangos kurhauzas turi atitekti valstybei

  • Teksto dydis:

Teismas nusprendė leisti valstybės nuosavybėn perimti Palangos kurhauzo dalį, priklausančią Jackų šeimai.

Klaipėdos apygardos teismas pranešė, kad nusprendė pakeisti Palangos apylinkės teismo sprendimą ir nutarė išlikusią medinę pastato dalį perduoti valstybės žinion. Valstybė paimamo turto bendraturčiams turi atlyginti 10,14 tūkst. eurų  sumą, o valstybei turi būti atlyginta kultūros vertybei dėl aplaidumo bei nepriežiūros padaryta 29,17 tūkst. eurų žala.  

Teisėjų kolegijos vertinimu, kurhauzo dalies, dėl kurios kilo ginčas, bendraturčiai ir po daugkartinių nurodymų nevykdė įstatymų ir kitų teisės normų reikalavimų tinkamai laikyti ir prižiūrėti jiems nuosavybės teise priklausančią kultūros vertybę, turinčią visuomenei didelę istorinę, kultūrinę vertę. Tinkamai neprižiūrima medinė kurhauzo dalis, nepašalinus atsiradusių defektų ir neatlikus būtinų veiksmų statiniui apsaugoti, visiškai sunyko. Paimti neprižiūrimą turtą valstybės nuosavybėn teismo prašė Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

„Siekiant išsaugoti Lietuvos kultūros ir istorijos paveldo objektą ateinančioms kartoms, atsakovams priklausanti kurhauzo dalis turi būti perduota valstybės nuosavybėn. Teisėjų kolegijos sprendimu, nagrinėjamu atveju egzistuoja visos teisės aktuose numatytos sąlygos, kad ieškovo reikalavimas būtų tenkintas“, - pranešime sakė Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos pirmininkė Raimonda Andrulienė.

Anot pranešimo, teismas taip pat konstatavo, kad dėl nerūpestingo ir neatidaus elgesio su saugotinu valstybės objektu sunykus medinei kurhauzo daliai ir likus tik pamatams, pastato dalies vertė stipriai sumažėjo. Teisėjų kolegija nurodė, kad priteisti ir išieškoti iš atsakovų pinigai, kaip kurhauzui padarytos žalos atlyginimas, turi būti panaudoti būtent kurhauzo dalies užkonservavimui, restauravimui ir atstatymui.

Teismo sprendimą per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Palangos apylinkės teismas pernai rugsėjį nusprendė neperleisti Kurhauzo valstybei.

Dėl Palangos kurhauzo medinės dalies paėmimo valstybės nuosavybėn Kultūros paveldo departamentas (KPD) kreipėsi 2013 metais. Tuomet KPD pranešė, kad unikalaus istorinio pastato paėmimas inicijuojamas, kadangi dabartiniai jo savininkai pastato neprižiūri, nuo 2000 metų nesiima jokių realių veiksmų kultūros vertybei išsaugoti.

Pastatas priklauso verslininkų Jackų šeimai.

Palangos kurhauzas – pirmasis Palangos kurorto poilsinis pastatas, XIX amžiaus aštuntame dešimtmetyje pradėtas statyti grafo Juozo Tiškevičiaus. Tuo metu kurhauzas kartu su jį supančiu parku buvo tapęs besikuriančio kurorto centru. Pastate rengti koncertai, šokių vakarai.

2002 metais pastatą nuniokojo gaisras.


Šiame straipsnyje: Palangos kurhauzasKurhauzas

NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
turi priklausyti Valstybei o ne Jackoms.

AR

AR portretas
NEREIKEJO SENIAU ? BET IR PRIZIURETI NE "VALDISKAI"!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių