Teismas atvertė „Naftos grupės“ bylą

Klaipėdos apygardos teismas pagaliau ėmėsi nagrinėti didžiulės apimties baudžiamąją bylą, kurioje narpliojama per 20 milijonų eurų žalos bendrovei „Klaipėdos nafta“ padarymo raizgalynė. Kaltinime teigiama, kad nusikaltimai vykdyti penkerius metus.

Klaipėdos apygardos teismas pagaliau ėmėsi nagrinėti didžiulės apimties baudžiamąją bylą, kurioje narpliojama per 20 milijonų eurų žalos bendrovei „Klaipėdos nafta“ padarymo raizgalynė. Kaltinime teigiama, kad nusikaltimai vykdyti penkerius metus.

Tarp kaltinamųjų yra ir buvęs „Klaipėdos naftos“ vadovas Jurgis Aušra bei buvęs Šiaulių banko Klaipėdos filialo valdytojas Andrejus Vaičiulis. Teismo nutartimi jie buvo įpareigoti nebendrauti, tačiau gyvenimas šiuos du vyrus suveda daugybėje oficialių renginių. Todėl abu prašė panaikinti tokią sankciją. Kadangi byla jau nagrinėjama teisme ir jos tyrimui vyrų bendravimas nebepakenks, draudimas bendrauti vakar atšauktas.

Pirmasis teismo posėdis prasidėjo „Klaipėdos naftos“ atstovo Giedriaus Danėliaus prašymu. Jis pateikė patikslintą ieškinį, kuris padidėjo palyginus su tuo, koks buvo ikiteisminio tyrimo metu. Dabar ieškovai teigia patyrę per 20 milijonų 830 tūkst. eurų nuostolį.

Įtarimai pareikšti „Naftos grupės“ savininkams ir vadovams Arturui ir Antanui Urbučiams, buvusiai šios bendrovės Tiekimo skyriaus vadovei Svetlanai Popovai, buvusiam „Klaipėdos naftos“ komercijos direktoriui Ričardui Milvydui ir dviem juridiniams asmenims – bendrovėms „Naftos grupė“ ir „Artilona“.

Baudžiamosios bylos medžiagą sudaro pusšimtis tomų. Didžioji jos dalis - buhalteriniai dokumentai, ekspertų išvados bei operatyvinės veiklos duomenys.

Pasak kaltinimo, 2005-2010 metais vienintelis bendrovės „Naftos grupės“ akcininkas A.Urbutis, pasinaudodamas uošvio A.Vaičiulio ryšiais su J.Aušra, kuris buvo „Klaipėdos naftos“ vadovas, sudarė valstybei nuostolingą sutartį, pagal kurią „Naftos grupė“ įgijo išskirtines sąlygas perkrauti naftos produktus per „Klaipėdos naftos“ terminalą.

„Klaipėdos nafta“ įsipareigojo „Naftos grupei“ rezervuoti krovos pajėgumus, nenumatant jokių piniginių ar kitokių sankcijų, jei pastaroji nepateiks sutarto produktų kiekio. Apskaičiuota, kad terminalui neaptarnavus kitų potencialių klientų, buvo negauta pajamų, vertinamų milijonais eurų.

Įtariama, kad nusikalstamu būdu „Naftos grupės“ gautą daugiau nei 18 mln. litų viršpelnį A.Urbutis pasisavino, kai suburta organizuota grupė panaudojo suklastotus savo pačių valdomų lengvatinės prekybos įmonių, registruotų JAV ir Šveicarijoje, dokumentus. Imituojant verslo santykius su lengvatinės prekybos įmonėmis buvo išvengta sumokėti beveik 8 mln. litų pelno mokesčio.

Tyrimo metu surinkti duomenys leido pareigūnams įtarti, kad A.Urbutis su bendrininkais pasisavintas lėšas legalizavo panaudoję lengvatinės prekybos įmones, kad jos fiktyviai investavo ir skolino Lietuvoje.

Pirmasis teismo posėdis užtrupo pusdienį. Pradėtas skaityti kaltinamasis aktas, tačiau akivaizdu, kad į kitą posėdį susirinkę proceso dalyviai jo taip pat per dieną neišklausys. Spalio 21 ir 22 dienomis tikimasi skaityti, kuo kaltinami teisiamieji, o spalio 23-ąją pradėti liudytojų apklausą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurate Reisgyte - Sydney Australia

Jurate Reisgyte - Sydney Australia portretas
Labai malonu kad aiskiai matosi kad Lietuva bando korupcijos atsikratyti. Tik tokiu budu uzsienio kompanijos ir asmenys pajus kad Lietuvoje yra saugi investicija. Taip pat ir zmoniu morale pakils ir tauta klestes.

rekordai

rekordai portretas
uoste esančios bendrovės, užsakomaisiais straipsniais laikraščiuose ,pastoviai giriasi visokiausiais krovos rekordais ,kai pasikapsto ten teisėtvarkos institucijos išlenda milijoninių aferų rekordai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių