Slepiant mokesčius Hummer‘is „nupirktas“ už 37 eurus

  • Teksto dydis:

Prabangių pajūrio automobilių savininkams Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija pareiškė įtarimus dėl 4,5 mln. litų nepamokestintų pajamų.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Klaipėdos AVMI) informuoja, kad įvertinusi keliasdešimties Klaipėdos apskrities gyventojų, pastaraisiais metais įsigijusių prabangius "Porsche", "Mersedes", "BMW" ir kitų gamintojų automobilius, pajamas ir išlaidas, nustatė, jog gyventojams pritrūko per 4,5 mln. litų turėtoms išlaidoms pagrįsti. Taip pat nustatyta atvejų, kai bandant išvengti mokesčių, automobiliai buvo parduoti ir įsigyti už nepagrįstai mažą kainą. Tokiais atvejais, įžvelgus mokesčių vengimo bei pajamų neapskaitymo riziką, inicijuoti tolimesni kontrolės veiksmai.

„Siekiant išsiaiškinti galimus mokesčių vengimo ir pajamų neapskaitymo atvejus, Klaipėdos apskrityje Mokesčių inspekcija atrinko 29 asmenis, kuriems nepakako lėšų – iš viso per 4,5 mln. litų - brangiems automobiliams bei kitam turtui įsigyti arba jų sandoriai sukėlė kitų įtarimų. Aiškinamasi, ar šį turtą jie įsigijo už įstatymų nustatyta tvarka apmokestintas lėšas, t.y., ar gali pagrįsti turto įsigijimo šaltinius ir pateikti atitinkamus dokumentus, tai pat aiškinamasi, ar visos gautos pajamos buvo apmokestintos“, - sakė Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

Analizuojant prabangių automobilių įsigijimo sandorių aplinkybes, nustatyta atvejų, kai automobiliai buvo parduoti/įsigyti nerealiai mažomis kainomis, kaip įtariama, siekiant išvengti mokesčių. Pvz., vienas pamario gyventojas nurodė 2010 m. laidos PORSHE 911 CARRERA įsigijęs už 31 tūkst. litų, o mokesčių administratorius turi duomenų apie 4 kartus didesnę jo pardavimo kainą. Apsukruoliai geba beveik naujus automobilius įsigyti ir dešimteriopai mažesnėmis, nei rinkos vertė, kainomis: pvz., 2011 m. laidos "Mersedes-Bensz C250" neva įsigytas už 10 tūkst. litų, 2010 m. "Volvo XC 60" – už 11 tūkst. litų ir pan.

Nepaisant tokio išradingumo, labiausiai išsiskiria Italijos piliečio, laikinai gyvenusio pajūryje, atvejis - jis "Hummer H3" Italijoje įsigijo vos už 37 eurus. Pasidomėjus italo veikla Lietuvoje, nustatyta, kad čia jis iš viso yra pardavęs 65 automobilius. Atliekant tyrimą, bus susisiekta su Italijos mokesčių administratoriumi dėl duomenų apie tos šalies piliečio veiklą bei jo sumokėtus mokesčius savo šalyje.  Pasak E. Cibienės, tikrosioms minėtų sandorių aplinkybėms ir galimiems motyvams išsiaiškinti inicijuoti griežtesni kontrolės veiksmai. Be kita ko, bus analizuojami tokiuose sandoriuose dalyvavusių asmenų turto įsigijimo šaltiniai, sandorių pagrįstumas ir kt.

Klaipėdos AVMI primena, jog apie pastebėtus mokestinius pažeidimus galima pranešti paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, taip pat užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jooooooo....Trugsta griestos kontroles...

Jooooooo....Trugsta griestos kontroles... portretas
Sugavo viena tai visus tikrinti ,kiek Klaipedoja tu tarnybu ,Fntt,mokesciu ,ekonomine nejaugi neina visu sutikrinti .Moka mokescius kas gauna grasius ,uztat ir nera uz ka moketi pencijiu ...Sukurti viena stipru mokesciu padalini ,visame pasaulyja griesciausia kontrole mokesciu srityja ,ko trugsta pas mus ...

No com

No com portretas
Jei nesusikorumpuos AVMI,tai valstybės biudžetą papildys labai solidžia suma.O kiek dar tokių,nuslėpusių tikrąją vertę,yra:namai,butai,sodybos,mašinos,laivai,lėktuviukai,arkliai.Galima sąrašą tęsti ir tęsti.Kai kas jau kuria įvairiausias istorijas apie pinigų atsiradimą ir nebe AVMI tarnautojų pagalbos.

A

A portretas
"Mersedes-Bensz C250" !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių