Skųsti kyšininkus tampa pelninga

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos pareigūnai neatskleidė, ar artimiausiu metu praneš skandalingą žinią apie demaskuotą kyšininką, tačiau neslėpė, kad pranešusieji apie korupciją asmenys jau premijuojami šimtais eurų.

Pastaruoju metu STT nutvertų už kyšininkavimą asmenų „kalibras“ didėja, pričiumpami vis aukštesnes pareigas einantys piliečiai.

Pernai garsiausia šios valdybos pradėta tirti byla – Šilutės kardiologo byla, kuris iš paciento, norinčio gauti pažymą nedarbingumo lygiui nustatyti, pareikalavo pinigų. Pacientas apskundė mediką STT, gydytojas buvo sulaikytas ir galiausiai nuteistas. Jam skirta bausmė – piniginė bauda, specialistas buvo perkeltas dirbti į kitą skyrių.

Mediką apskundęs žmogus paskatintas pinigais. Nors pareigūnai neatskleidė, kokio dydžio premiją pranešėjas gavo, tačiau neslėpė, kad tai buvo mažiau nei pusė tūkstančio, keli šimtai eurų.

Pernai tokį piniginį paskatinimą gavo bene trys žmonės.

„Vyriausybės iškeltas mums uždavinys yra parodyti, kad korupcija turi tapti nepelninga. Kyšininkas nebūtinai turi būti nuteistas laisvės atėmimo bausme. Jeigu jis žinos, kad nutvertas sumokės daug daugiau, nei gavo kyšio, taip elgtis jam taps nenaudinga. Viena ryškiausių panašaus pobūdžio bylų Klaipėdoje – kai pričiuptas valdininkas po daugybės teismų atsidūrė labai niūros senatvės akivaizdoje. Tokie pavyzdžiai rodo, kad nebūtina korumpuotus žmones bausti realia laisvės atėmimo bausme“, – teigė STT Klaipėdos valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio vadovas Leonas Barišauskas.

Valdybos viršininkas Arvydas Juršėnas atviravo, kad pastaruoju metu besiskundžiančiųjų šiai tarnybai mažėja, bet pranešama apie didelius kyšius imančius asmenis. Kita vertus tokie žmonės, gaudami nemenkas neteisėtas pajamas, turi galimybę samdytis aukštesnės kvalifikacijos advokatus ir taip užsitikrina geresnę gynybą.

„Tyrimai sudėtingėja, manome, kad jų mažės, įdirbio ir pajėgų jiems atlikti reikės daugiau, bet viskas yra įveikiama“, – vylėsi A.Juršėnas.

Jau ne vieneri metai policijos pareigūnai nebesijaučia esantys STT taikinyje, dabar savų darbuotojų sąžiningumu domisi imuniteto tarnybos.

STT Klaipėdos valdyba 2016 metais

perdavė teismui 9 baudžiamąsias bylas,

pradėta 11 ikiteisminių tyrimų,

gauti 57 pareiškimai,

pagal 5 pranešimus pradėt ikiteisminiai tyrimai.

STT buvo įkurta 1997 metų vasario 18 d. Po pusmečio buvo įkurti teritoriniai STT skyriai Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, vėliau jie buvo performuoti į valdybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R.K.

R.K. portretas
Pasodins ? Ar bauda ir kitas darbas ? Rusija šiuo klausimu protingesnė, -- dar grižčiau, dabar Amerikos modelis.Pmiršau,-- Lietuvoje NESODINA !

ŠNIPAS

ŠNIPAS portretas
STT Klaipėdos Valdybos viršininkas Arvydas Juršėnas, o ne A.Sriebalius.

is ačiū dievui

is ačiū dievui portretas
Ir ačiū dievui, kad pelninga. neimkite kišiu, dirbkite tai kaip pasirašyta pareigybinėse, su kuriomis esate susipažinę ir už ką gaunate algą, ir "skundikų" verslas žlugs momentaliai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių